ЕК иска още от Италия

A A+ A++ A

Европейската комисия призова Италия да направи допълнителни икономически реформи и да действа бързо, за да защити Рим от дълговата криза в еврозоната.

Това се посочва в доклад на европейската мониторингова мисия в Италия, предаде АФП.

След мисията в Рим е установено, че са нужни допълнителни мерки за постигане на целите за намаляване на дефицита и за стимулиране на икономическия ръст.

"Необходими са допълнителни мерки, за да се гарантира, че целите за ограничаване на бюджетните разходи ще бъдат постигнати...и за да се стимулира отново растежа", се казва в доклада, съставен след инспекция на представители на ЕК в страната, съобщи БГНЕС.

Той трябва да бъде обсъден тази вечер на срещата на Еврогрупата, на която ще присъства новият италиански премиер Марио Монти в качеството си на министър на финансите.

"Италия трябва да действа бързо заради значителните предизвикателства, които я очакват. За да се преобърне тенденцията на пазарите, ключовите реформи трябва да бъдат забързани", се казва в документа.

Днес страната получи пари от дълговите пазари при рекордни лихви, което отразява задълбочаването на дълговата криза.

ЕК поздравява неотдавнашните ангажименти на италианските власти и счита, че те представляват "солидна отправна основа за нови по-амбициозни реформи, необходими за стимулирането на растежа и намаляването на слабостите" на италианската икономика, засегната от колосалния дълг от 1,9 трилиона евро (120% от БВП) и слабия напредък на икономическата дейност през последните години.

Марио Монти потвърди, че целта на Италия е да постигне бюджетно равновесие през 2013 г. и обеща приемането "възможно най-скоро" на мерките на стимулиране на растежа.

#ЕК #Европейската комисия #Италия #реформи #Брюксел #министри #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"