"Булгаргаз" е закупил 140 милиона куб. м. американски втечнен природен газ

"Булгаргаз" е закупил 140 милиона куб. м. американски втечнен природен газ
A A+ A++ A

България е закупила за пръв път американски втечнен природен газ в САЩ в размер на 140 милиона кубически метра, след като "Булгаргаз" подписа сделка за доставка през второто и през третото тримесечие, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

Синьото гориво е закупено от регистрираната в Холандия компания "Колмар", като през второто тримесечие ще бъдат доставени 90 милиона кубични метра втечнен природен газ, а през третото тримесечие - 50 милиона кубически метра.

Закупените количества ще влязат в страната ни през обновения терминал за втечнен природен газ край гръцкия град Ревитуса и после през газопреносната система на нашата страна. Така "Булгаргаз" за втори път купува синьо гориво, различно от руското, по своите дългосрочни договори.

"Корабът, превозващ втечнен природен газ от САЩ, е пристигнал на гръцкия терминал за втечнен природен газ край град Ревитуса", посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Това е още една стъпка към либерализиране на газовия пазар и ясен знак за диверсификация", допълни тя.

Първата доставка в България на втечнен природен газ от САЩ е от американския производител Cheniere, а втората - от американското поделение на British Petroleum, посочи г-жа Петкова.

 

„Тази доставка на практика е на цени, конкурентни, по-ниски от настоящите доставни цени. Доставчикът „Колмар“ депозира официално писмо до Министерство на енергетиката и до „Булгартрансгаз“ с ясно заявление за участие в пазара на природен газ на България, като предлага да бъде обсъдена възможността да бъдат проведени преговори и да бъде сключен договор за доставка на втечнен природен газ, който ще бъде в количества приблизително около 500 милиона кубични метра газ за 5 години“, отбеляза още министър Петкова.

Количествата ще бъдат търгувани на бъдещата газова борса, обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов: „Нашата амбициозна цел, която сме си поставили, е борсата да започне да функционира от 1-ви октомври тази година, което води много напреднали преговори, включително и с Централноевропейската газова борса, и тези количества желанието на „Колмар“ е да ги търгува на борсовия сегмент. Цената ще бъде тази, която пазарът покаже, че е готов да понесе“.

Част от закупените количества американски втечнен природен газ ще бъдат нагнетени в газохранилището в Чирен. Те ще са на по-ниски цени от постановените от регулатора 45 лева за мегаватчас. Това ще позволи от юли "Булгаргаз" да поиска, макар и символично, поевтиняване на цената на синьото гориво с 0,22%.

Заедно с доставките от гръцката ДЕПА, договорени през април, газовото ни дружество ще спести 15 милиона лева, каза изпълнителният му директор Николай Павлов.

Понастоящем нашата страна купува почти целия си природен газ от Русия.

Предвижда се "Булгаргаз" да започне да получава и азербайджански газ през 182-километровия интерконектор с Гърция, който се очаква да бъде готов до края на 2020-а година и да бъде с първоначален годишен капацитет от три милиарда кубически метра.

 

Всичко изглежда доста добре на първо четене, но все още не се знаят детайлите, подчерта в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ енергийният експерт Васко Начев:

„Всяко действие, което е допринесло доставка на газ извън дългосрочния договор с „Газпром“, е добре дошло. Не се обявява точната цена, но тя със сигурност е по-ниска, т.е. това ще има положителен ефект върху било то икономика или директно върху участниците на газовия пазар, т.е. консуматорите на природен газ у нас“.

Има обаче много въпросителни, а дяволът е в детайлите, отбеляза експертът и добави: „Все още е рано за бурни аплодисменти, но това е добра стъпка в посока на реална диверсификация, а не само на хартия“.

Няма значение какъв е произходът на газа, важното е, че той ще влезе у нас на по-ниска цена, подчерта още енергийният експерт.

Дългосрочният договор с руснаците е такъв, че ние до 2020 г. нямаме полезен ход за изменение, посочи Васко Начев и обясни: „Ние пропуснахме предишния шанс. Следващият е през 2020 г. Ако пак го пропуснем, отиваме на 2022 г. Хубаво е от днес да започнем да мислим в тази посока, ако искаме нещо да се промени. Смятайки газа през нефтените деривати, винаги ще бъдем в неизгодна ситуация. Нефтът трябва да е с цена под 50 долара, за да бъде изгодно, а няма никакви очаквания цената му да стигне такива нива“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »