Близо 800 са вече заболелите от морбили у нас

Близо 800 са вече заболелите от морбили у нас
Pixabay
A A+ A++ A

792 са регистрираните случаи на морбили в страната от 12 февруари насам, съобщи пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Днес ще бъде прекрачена психологическата бариера от 800 случая, което си е доста. 156 от случаите са в област Благоевград. Към вчерашния ден в София град и крайните квартали на столицата случаите са 272. Това огнище се оказва най-голямото в момента. 260 са случаите в Самоков и Ихтиман, като има тенденция за намаляване. Това, което плаши от вчерашните данни, са 76-77 случая в област Кюстендил, в региона на град Дупница. Някои от РЗИ-тата в страната взеха адекватни мерки“, посочи проф. Кантарджиев в интервю за предаването „Преди всички“.

Той подчерта, че мерки срещу епидемията се взимат преди да настъпи такава, а след това всичко е кризисен пиар.

Специалистът заяви, че активно трябва да се търсят децата до 8-годишна възраст, които по някаква причина не са ваксинирани за морбили, рубеола и паротит, което според него досега не е правено.

По думите му изследваните серуми в Националната референтна лаборатория на над 30 болни от морбили деца са показали, че децата нямат антитела срещу тези заболявания, въпреки че е написано, че имат поставена ваксина.

„Най-лошото за ваксините е ако пишеш, че си сложил ваксина, а не си ваксинирал – тогава нещата стават много трудни“.

За да се преодолее проблемът с морбили, проф. Кантарджиев препоръча:

„4 неща трябва да се спазват. Децата до 8-годишна възраст трябва да бъдат ваксинирани. Второ – всяко проветряване, чист въздух, стоене навън намаляват риска от заразяване. Трето – епидемично разпространение на морбили е най-опасно за хората, които са в имунен дефицит и децата, които по медицински показания не са ваксинирани. Четвърто – човек, върнал се от чужбина, първата седмица не трябва да се среща с всички племеничета и бебета, особено по-малките от 15 месеца и не са ваксинирани“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »