Председателят на "Българска общност" в Гърция е убит

Председателят на "Българска общност" в Гърция е убит
Председателят на дружество "Българска общност" в Гърция Росен Христов е намерен мъртъв в Атина. Снимка: blitz.bg
A A+ A++ A

Председателят на дружество "Българска общност" в Гърция Росен Христов е намерен мъртъв в Атина.

Основната версия на полицията е, че той е бил убит, съобщи "Нова телевизия".

60-годишният българин изчезна в четвъртък миналата седмица. Трупът му е бил намерен в дома на негова близка, завит в одеяла, с рани от остър предмет по главата и краката. Съдебните лекари смятат, че е бил убит преди приблизително четири дни.

Гръцката полиция издирва българка, с която Росен Христов се е срещнал в четвъртък вечер. Според източници на медията тя е напуснала жилището преди няколко дни и оттогава е в неизвестност.

Росен Христов е основател и на първото българско училище в Атина. Емигрира в Гърция преди 10 години, а от 7 години е бил председател на "Българска общност" в страната.

Благородна Филевска, журналист и председател на дружество „Гръцко-българското сдружение за култура" в Атина, изрази от името на членовете на Сдружението съболезнования към семейството и близките на Росен Христов, съобщи агенция „Фокус."

„Смятам, а и това се коментира сред сънародниците ни тук, че става въпрос за едно криминално престъпление", каза Благородна Филевска.

„Доколко срещу самия Росен Христов е имало някакви негативни настроения и отношение от страна на наши сънародници – във връзка с невинаги коректно негово отношение към хора от общността, една смърт си остава една смърт. И предполагам, че местната полиция ще си свърши добре работата и ще намери виновниците за престъплението", допълни още Филевска.

„Всички се надяваме да бъде открит извършителят. Оттам-нататък закони тук съществуват и следователно, ако той бъде открит, ще бъде третиран по тези закони", каза Благородна Филевска.

Тя допълни още, че за мъртвите никога не се говори с лошо, но сред определени среди на българската общност от икономически имигранти в Атина е имало негативно отношение към Христов заради некоректно отношение от негова страна към сънародници в Гърция, и най-вече към жени, търсещи работа.

„Но това не оправдава, не може да бъде мотив за едно такова действие, в никакъв случай", каза Филевска.

„Времената са трудни, агресията определено нараства в обществото – и тук, и по цял свят. Но подобно разчистване – евентуално на нечии лични сметки – не е решение на проблемите", отбеляза Благородна Филевска.

„Аз лично го познавам от години. Той беше дълги години председател на едно от дружествата на наши сънародници тук с наименование "Българска общност". Той не е председател на българската общност въобще. Тук съществуват (функциониращи или не) редица дружества, така че е добре тази организация да не бъде отъждествяван с цялата общност", каза още Филевска.

#председател #Росен Христов #Гърция #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"