Ботев остава нецензуриран в учебниците, заяви Игнатов

Ботев остава нецензуриран в учебниците, заяви Игнатов
Аз лично съм възмутен от това, което се пише във Фейсбук, че Христо Ботев имал проблем да бъде изучаван, заяви Сергей Игнатов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Христо Ботев остава в българските учебници нецензуриран, обяви министърът на образованието Сергей Игнатов на извънредна пресконференция.

Той бе провокиран от разпространена в понеделник информация за отворено писмо до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от директора на издателство „Просвета" Йоана Томова.

„Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми?" пита Йоана Томова, цитирана от вестник „Преса" по повод доклад на комисията, който разкритикува остро представянето на турците като поробители и насилници.

На мушка на КЗД бе попаднало представянето на жената само като сексуален обект и домакиня в учебниците, обиди като манго и негър и възприемането на хомосексуализма само в отрицателна светлина.

Новината предизвика огромна вълна от протести и възмущение в социалните мрежи.

„Аз лично съм възмутен от това, което се пише във Фейсбук, че Христо Ботев имал проблем да бъде изучаван", заяви министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БГНЕС.

Според него няма български политик, учител и обикновен гражданин, който да не се съгласи, че децата и младите трябва да познават историческите факти, както са написани от съвременниците през XIX век.

„Ботев ще се изучава такъв, какъвто е", повтори Сергей Игнатов и риторично попита дали ще се намери „някой смел, дори учен, който да подмени текстовете му, така че да звучали по-добре днес на български език".

Образователният министър посочи, че изразява както личната си позиция, така и тази на кабинета „Борисов".

Той допълни, че в учебниците за 2012/2013 г. ще фигурира периодът на управление на ГЕРБ, както през 2006 г. е било включено управлението на Тройната коалиция.

„Учебникът по съвременна история ни задължава да се включат имената на министър-председателя, на президента, имаме еврокомисари. Ако анализирате текстовете, ще видите, че няма исторически оценки и анализи, добави той. Координатната система на историята са имена и дати, казвал съм го, анализите са друго нещо", посочи Сергей Игнатов.

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова пък посочи, че информацията в медиите се основава на предварителен анализ по проект на Комисията за защита от дискриминацията, с участието на експерти от Министерството на труда и социалната политика и на Института „Отворено общество".

„Смятам за некоректно цитирането, което се появи в медиите - извадени изречения от контекста, с които се хвърля съмнение върху българското образование," отбеляза отново Сергей Игнатов.

#Сергей Игнатов #образование #литература #Христо Ботев #Министерство на образованието #младежта и науката #МОМН #учебници #Комисия за защита от дискриминация #КЗД #издателство „Просвета"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"