Дянков стимулира общините отличнички още през 2013 г.

Дянков стимулира общините отличнички още през 2013 г.
Общините, които добре са си свършили работата, ще получат допълнителни средства, обеща Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общините с добри показатели за финансова стабилност и дисциплина ще бъдат стимулирани още в Бюджет 2013 г., обеща министърът на финансите Симеон Дянков.

„Общините, които добре са си свършили работата, ще получат допълнителни средства и се надявам, че с времето това ще бъде все по-голяма част от държавния бюджет, за да могат по-добрите да стават все по-добри," обясни Симеон Дянков на пресконференция, цитиран от „Фокус".

Министерството на финансите ще публикува финансовите показатели на общините на всяко тримесечие.

„В края на октомври показателите ще посочат с каква стъпка да се започне," обясни още финансовият министър.

Варна, Перник, Видин, Кърджали и Пловдив са общините с най-голямо увеличение на просрочените задължения в последната година, показват изчисления на Министерството на финансите според новата методика за оценка на финансовата им стабилност.

За периода 30 юни 2011 г.-30 юни 2012 г. Варна е увеличила просрочените си задължения с 2,8 млн. лв, Перник – с 1,7 млн. лв., Видин – с 1,5 млн. лв., Кърджали – с 1 млн. лв. и Пловдив с 0,8 млн. лв.

Най-много е намалила просрочените си задължения Столична община – с 37,9 млн. лв.

Сред общините с население с над 50 000 жители, с най-добра обща оценка в крайното класиране за 2011 г. са Благоевград, Бургас, Стара Загора, Асеновград, а за 2012 г. Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Димитровград.

С най-ниска обща оценка в крайното класиране сред общините с повече от 50 000 жители за 2011 г. са Видин, Пазарджик, Кюстендил, Карлово, Силистра, а за 2012 г. – Кюстендил, Карлово, Кърджали, Видин, Пазарджик.

„Данните идват от самите общини," подчерта министърът на финансите.

Почти всички общини по Черноморието са сред първите 20-30 заради приходите от туризъм.

По-финансово устойчиви са големите общини заради повечето възможности за собствени приходи.

Местните власти, които по-активно използват европейски средства, успяват да създадат и по-добра база. Обратно – по финансови показатели изостават малки общини, които не са се възползвали от възможността за кандидатстване по европейски средства, посочи още Симеон Дянков.

#Симеон Дянков #общини #Бюджет 2013 #Варна #Перник #Видин #Кърджали #Пловдив #Столична община #Благоевград #Бургас #Стара Загора #Асеновград #Русе #Димитровград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »