Щерката на Митьо Очите втрещи прокурорите с въпрос

Щерката на Митьо Очите втрещи прокурорите с въпрос
A A+ A++ A

„Г-н прокурор, Вие заплашван ли сте от баща ми?” - с тези думи се обърна Станислава Желязкова – дъщеря на Димитър Желязков-Митьо Очите, към единия от държавните обвинители по делото срещу групата на Желязков.


Днес разпоредителното заседание в Специализирания наказателен съд се провали и бе отложено. Стана ясно, обаче, че на прокурорите е назначена физическа охрана. Гардовете влязоха дори в съдебната зала и застанаха зад гърба на обвинителите по време на делото.

След това медиите попитаха прокурорите дали са получавали заплахи. Те обаче постоянно отклоняваха въпросите, предаде Флагман.бг.

„Охрана дали има или няма, това са съвсем различни неща. Излизаме извън предмета на делото. Още един път казвам, че тук всичките дела, които разглежда Специализираната прокуратура, са дела с голям обществен интерес. Така че по всяко едно дело има интерес…”, заобяснява прокурорка. Освен нея днес в съда се явиха още двама държавни обвинители.

Репортери няколко пъти зададоха въпроси на прокурорите - дали са заплашвани по това дело. Като журналист се изяви и Станислава Желязкова. Тя също пита неколкократно дали баща й е заплашвал обвинителите. Отговор обаче така и не последва.

„Не желая да коментирам този въпрос. Класифицирана информация е. Обърнете се към ръководството на прокуратурата”, каза Калин Близнаков - още един от обвинителите, който говори пред медиите.

Станислава Желязкова в един момент съжали прокурорите и призова журналистите да ги оставят да си почиват.

Репортерите обаче след това се насочиха към нея.

„Аз току-що, както вас, зададох въпроса – дали са заплашвани. Всички чухме отговора, какво да ви кажа”, коментира Желязкова.

Тя също е подсъдима по делото. След въпрос - участвала ли е в групата на Димитър Желязков, Станислава се засмя: „Разбира се, че не. Аз освен да съм му дъщеря, никаква друга функция не съм извършвала. Разбира се, това ще стане ясно в хода на делото. Аз получих обвинителния акт. Не мога да разбера в какво съм обвинена. Няма дата, място на извършване на престъпление. Просто съм член на група. Живот и здраве, всички ще се запознаем с него, включително и съдът, но нека да тръгне разпоредителното заседание.”

Станислава Желязкова обясни, че е била бременна в осмия месец, когато е трябвало да прави рекет според обвинението.

Приятелят й Велислав Попов пък в момента бил в болница. Нямало кой да гледа щерката.

„Баща й е в болница и аз съм оставила детето. Едва-едва съм дошла и просто това отлагане ще ми представлява много голяма трудност, защото ако не дойда пък - аз съм под гаранция - ще ме арестуват и просто ще е много тежко специално за мен”, заяви още Станислава.

Междувременно стана ясно, че подсъдим от групата на Димитър Желязков-Митьо Очите е изчезнал. Това бе една от причините за провала на разпоредителното заседание днес в Специализирания наказателен съд.

Подсъдимите са общо 13. Единственият, който днес не се яви, бе Юмер Мехмед.

Той е бил разпитван два пъти в досъдебното производство. Сведенията му са били от полза на държавното обвинение, обясни пред съда и пред репортерите един от адвокатите в процеса – Иво Найденов.

Юмер Мехмед не може да бъде открит. Той се води нередовно призован. Не е намерен на адреса, на който би трябвало да е по документи. В съда е получено писмо от кмета на поморийското село Бата, че Мехмед не живее на съответния адрес.

Илиан Василев – адвокат на Митьо Очите, излезе със своя версия пред съда за отсъствието на обвиняемия. Той попита как така Юмер Мехмед досега е бил намиран от органите по досъдебното производство, когато е трябвало да бъде разпитан, а сега не може да бъде открит.

Адв. Василев призова съдът да даде кратка почивка и да поиска от прокуратурата реалните координати на подсъдимия, включително и негов телефон.

Защитникът на Митьо Очите коментира, че от обвинението нарочно крият Юмер Мехмед, за да може делото да се бави, а съответните подсъдими да бъдат държани в ареста необосновано.

Прокурорите отхвърлиха тази версия и обясниха, че след като процесът вече е в съдебна фаза, те не носят отговорност за издирването на подсъдимите.

Юмер Мехмед се оказва нарушител на паричната гаранция от 1000 лв., която му е наложена като мярка за неотклонение. Затова председателят на съдебния състав – съдия Лилия Георгиева, обяви конфискация на гаранцията в полза на държавата.

Мярката му за неотклонение пък бе изменена задочно в най-тежката – „задържане под стража”. 

Юмер Мехмед бе обявен и за общодържавно издирване от съдия Георгиева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »