Малките ВЕИ към КЕВР и министър Петкова: „Питаме имат ли обвързаност с фирмите, към които не прилагате закона, а трябва“

Малките ВЕИ към КЕВР и министър Петкова: „Питаме имат ли обвързаност с фирмите, към които не прилагате закона, а трябва“
A A+ A++ A

След искането за спиране на задкулисието в енергетиката и за равнопоставеност на закона, издигнато на пресконференция на 20 май от СЕПЗЕ и 273 семейни ВЕИ-та, доведени до фалит от управляващите, от Козлодуй министър Петкова за хиляден път отговори със своята неистина, че тези фирми са „двойно подпомогнати“ и „свръхсубсидирани“.

На ултиматума, че ще запалят една от фалиралите фотоволтаични централи, като поканят дипломати и посланици от страни на ЕС, ако до края на седмицата КЕВР и МЕ не приложат съществуващия закон и към тях, тъй като от 4 години неправомерно са поставени на репресия от двете институции, министър Петкова даде дежурния си отговор, че държавата не толерира големите ВЕИ мощности и че въпросът е решен още през 2015 г., като всички производители са поставени на равна основа с премахването на преференциалното финансиране.„Цената на електроенергията поскъпва именно от такива ВЕИ, които са получавали двойно субсидиране. Ние ги спряхме още през 2015 г., всичко това е докладвано на Европейската комисия.

С промяната в закона за енергетиката успяхме да елиминираме този проблем“, заяви министърът на енергетиката. Но обществото и медиите вече не вярват на думите на Теменужка Петкова и питат. Щом като министърката е секнала двойното свръхсубсидиране през 2015 и е наказала виновните, защото от 2015 г. до 2019 г. това даде никакво отражение на цената на тока, а напротив има завишаване на цената на такса „задължения за обществото“ и оттам скок на цената на тока, което според потърпевшите се случва заради олигархични ВЕИ централи, които получават незаконно свръхсубсидиране и са двойно подпомогнати, но КЕВР и министър Петкова не прилагат закона към тях. Според изнесените документи от Съюза на европейските производители на зелена енергия, които те качиха за публично ползване и така всеки желаещ може да ги види, министър Петкова говори едно пред ЕК и съвсем друго в България.

Натискът на медиите и обществото принуди министър Петкова спешно на 20 май да свика кръгла маса „за решаване на проблема“, но това поражда питането – защо е необходима кръгла маса, за да се спазват законите в Република България? Опасенията на репресираните от нея е, че това се прави, за да се хвърли прах в очите и да се заблуди за пореден път обществото, като на тази среща се поканят тъй наречените „експерти“, представляващи работодателските организации, които са толерирани от КЕВР и министерството, в чиито среди са именно енерийните олигарси, които ползват двойно подпомагане и са свръхсубсидирани и са виновни за оскъпяването на тока на всички български граждани. „Факти срещу лъжи“ бе мотото на пресконференцията на СЕПЗЕ и представители на 273 малки семейни ВЕИ, които предоставиха документи, доказващи лъжи, замитания и неглежиране на проблема от страна на министър Петкова и Иван Иванов от КЕВР. „Ние непрекъснато слушаме неистини и манипулации по казуса, а в същото време фирмите фалират - 50 фалита са вече факт, разпродават се личните имущества на собствениците, те вече не живеят в собствените си жилища, а на квартири, НАП и НОИ вземат и трохичките от приходите, които трябва да покриват разходи за допълнителните държавните вземания по производството им определени със Закона за енергетика“ – обрисува ситуацията Тихомир Тошев от щаба на протестиращите. Стига лъжи! 4 години стигат! Законът се прилага неправилно към 273-те микро ВЕИ, които са незначима част – едва 0,008% от общото енергийно производство.

В резултат на фалита на 50 от тях, те произвеждат още по-минимален дял от общата ел. енергия от възобновяеми източници, докато ползвалите „схеми за подпомагане“, които са с над 200 кW.p. инсталирана мощност, обетяват народа и водят до скъпите сметки за ел.енергия, благодарение на КЕВР и МЕ, които толерират тази несправедливост и задкулисие, Искането на потърпевшите е да се спази ЗЕ и ЗЕВИ в разпоредбите на §18 и да се спре реалното двойно финансиране на обекти, които са получили няколко държавни и европейски подпомагания за една и съща цел , а не да се отчита спазване на европейското законодателство, чрез фирми към които не бива да с е прилагат тези разпоредби – каквито са тези 273 малки семейни фирми в слаборазвити региони на страната.

Тези малки централи са изградени с лични средства, а са получили помощ по Програма за развитие на селските региони за разкриване на нови работни места. Тези 1000 работни места обаче вече са закрити, защото няма устойчивост на проекта и тези малки ВЕИ-та са доведени до фалит. При правилното прилагане на закона ще се намали и цената за ел.енергията за населението и фирмите. На учудването на министър Петкова защо сега се провеждат протестите трябва да се припомни, че те не са спирали през последните 4 години и всички парламентарно представени партии в 43-то НС и в 44-то НС нееднократно са казвали, че става дума за грешка, която е допусната, но КЕВР и министър Пекова не я оправят. „Нямат политическа Воля за промени“. Защо? В това е въпросът. Протестиращите заявиха, че ако веднага не се реши техния въпрос, те ще изявят своето гражданско неподчинение след изборите на ЕП, защото не са политически обвързани, но това беззаконие не може да продължава повече. 4 години стигат! „С Делян Добрев играехме на криеница 4 години и в малкото случайни срещи с него, той изказваше пред нас категоричност, че е допусната грешка, но в последствие , продължаваше пред медии и от трибуната на НС да повтаря същите опорни точки, които чуваме от МЕ и КЕВР“, казаха на пресконференцията от СЕПЗЕ. „Ние сме убедени, че Премиерът е умишлено подведен или поне ни се иска да вярваме,че е така. Продължаваме да питаме защо КЕВР и министър Петкова са против правилното прилагане на закона, нали това ще намали цената на ел.енергията“? Отговорът ще стане ясен на 23 май 2019 г. Оставаме в очакване!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници