Обама към НАСА: Марсианците са с приоритет

Марсоходът "Любопитко" има за задача в продължение на две земни години (една марсова) да определи дали средата на Марс е благоприятствала развитието на живот в миналото. Снимка: Ройтерс
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама поиска с шеговит тон от учените в НАСА, които наскоро успяха да приземят робота „Любопитко", или „Кюриозити" - (от англ. Curiosity – Любопитство) на Марс, да го уведомят веднага, ако открият следи от живот на "червената планета".

"Ако влезете в контакт с марсианци, ще ви бъда благодарен, ако незабавно ме уведомите", каза той в телефонен разговор с учените от Jet Propulsion Laboratory на НАСА. Президентът им се обади от своя самолет "Еър Форс 1", предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Има много други спешни неща, но си мисля, че това би било с приоритет. Дори ако става дума само за микроби, пак ще е много интересно", каза още той пак в шеговит дух.

"Кюриозити", която се приземи на Марс миналата седмица, издирва следи от живот на Марс. Роботът има и за задача да предостави информации с оглед бъдеща пилотирана мисия до Марс. Обама подчерта, че благодарение на отдадеността на учените от НАСА "Кюриозити" е приковала вниманието на милиони хора по света.

"Вие сте гордостта на НАСА. Вие сте пример за американските умения и изобретателност", похвали той учените и обеща да продължи да инвестира в наука и технологии.

#Марс #Кюриозити #Любопитство #марсоход #Червената планета #Президент на САЩ #Барак Обама #марсианци #НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »