Израел: Иранска или ливанска връзка сигурна в атентата в Бургас

Израел: Иранска или ливанска връзка сигурна в атентата в Бургас
Израел многократно обвини Иран и Хизбула за атентата в Бургас, въпреки че до момента не са показани категорични доказателства. Снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

„Иранска или ливанска връзка" със сигурност съществува в атенатат от 18 юли на Летище Бургас, който уби петима израелци и един българин, заяви Илана Стайн, зам.-говорител на Министерството на външните работи на Израел.

Думите й са съответствие с официалната позиция на Израел, при която веднага след атентата в Бургас премиерът Бенямин Нетаняху обвини Иран и проиранската ливанска групировка Хизбула за нападението.

„Израел е изключително доволен от сътрудничеството ни, българското правителство ни съдейства по всякакъв начин", каза Илана Стайн по БНР сутринта във вторник.

„Премиерът, както и някои министри като министърът на външните, вътрешните работи, туризма, дойдоха в Бургас, за да се уверят, че е направено всичко възможно по случая с атентата. Те помагаха непрекъснато и не си тръгнаха, докато нещата не се уредиха в някаква степен", похвали правителството ни Илана Стайн.

Тя добави, че Израел оценява много високо това.

"Например, нашият министър на туризма излетя за България веднага след атентата, за да покаже нашата благодарност и солидарност с България. Разбира се, много ни е мъчно и поднасяме нашите съболезнования към семейството на българския шофьор, който също загина при този инцидент", отбеляза Стайн.

Тя заяви, че по въпросите за израелската сигурност никога не могат да си позволят да говорят открито.

"Израел смята българския народ и правителство за много отзивчиви", допълни Стайн.

За състоянието на ранените след атентата, тя каза, че Израел е щастлив от медицинската помощ, която са получили израелските граждани в Бургас и в София.

"Според нас те действаха много професионално и дадоха всичко от себе си. Някои от хората тук още са в болница, други вече са си вкъщи, като се надяваме те да бъдат излекувани по-бързо. Има известен спад на туристите ни към България, но някои от тях, които вече бяха в България, останаха там, а други, които си купиха билети, решиха все пак да заминат дори през същата седмица, когато беше атентатът. За съжаление, има доста заплахи към израелците на различни места по света. Често израелците отиват там, където желаят и трябва да оставят настрани техните тревоги. Сигурна съм, че потокът от туристи ще се увеличи и ще се стигне до нивото, което беше преди атентата", категорична е Стайн.

На въпрос как си обяснява факта, че такъв атентат стана и в България, Илана Стайн отговори, че Израел знае, че хората замесени в атентата са били изпратени от Иран, както и че Хизбула е намесена.

"Не знам защо точно в България този опит беше успешен, но знаем, че те опитват през цялото време. За съжаление, невинаги можем да ги възпрем", подчерта Стайн.

За предупреждението на МОСАД, че може да има атентат в България през януари и за това дали предупреждението е съвпадение с атентата в Бургас, Стайн посочи, че не могат да коментират въпросите на сигурността, както и предупрежденията на МОСАД.

"Ние обаче знаем, че ден след атентата президентът на Иран Ахмадинеджад е заявил в реч: "Понякога врагът ни удря, понякога ние го удряме в отговор, дори по-силно". Ние знаем със сигурност, че за съжаление Ахмадинеджад и Хизбула искат да ни наранят. Дори ЕС каза, че Хизбула е замесена в терористичните атаки. През март 2005 г. имаше дискусии по въпроса", заяви Стайн.

За самия атентатор тя каза, че знаят само, че при всички тези атаки има или иранска, или ливанска връзка.

"Със сигурност знаем, че има връзка с Иран и Хизбула, имаме много доказателства за това. Не мога да обявя публично, но те са обсъдени при закрити врата. За съжаление, организациите в тези страни все още се опитват да наранят израелците. Не можем и публично да обявим все още националността на атентатора", добави още Стайн.

#Сарафово #атентат #терористичен акт #тероризъм #летище Бургас #Трагедия в Бургас #Бургас #президент на Иран #Махмуд Ахмадинеджад #Ливан #Хизбула #Иран #Израел #израелци #израелски туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"