Австрия влиза в политическа криза броени дни преди евровота

Австрия влиза в политическа криза броени дни преди евровота
www.fpoe.at
A A+ A++ A

Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, ключова фигура в европейската крайна десница, подаде оставка броени дни преди изборите за ЕП, съобщава АФП, предаде БГНЕС. Причина за оттеглянето му стана скандално видео, записано тайно от две германски медии, в което Щрахе обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата политическа формация.

„Представих оставката си на канцлера Курц и той я прие“, се посочва в изявление на Щрахе, излъчено по телевизията в страната.

По-рано днес вицеканцлерът настоя, че е станал жертва на „целенасочена политическа атака“, която е използвала незаконни средства. След това той заяви, че напуска поста си, за да избегне по-нататъшно накърняване на репутацията на правителството.

Разследването, на което беше обект Щрахе, беше извършено от германските издания „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“. Записът е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. – три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха крайно дясната Партия на свободата до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »