Дариткова: Когато говорим за реформа в здравеопазването, трябва да търсим максимален консенсус

Дариткова: Когато говорим за реформа в здравеопазването, трябва да търсим максимален консенсус
ГЕРБ
A A+ A++ A

Народното събрание удължи с четири години срока за получаване на специалност „Обща медицина“ за общопрактикуващи лекари. Причината за това е, че 658 практики за индивидуална първична медицинска помощ и около 103 лекари в групови практики не са успели да придобият тази специалност. Това каза по време на среща с лекарското съсловие в Сливен председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова. „Важно е да осигурим достъп на пациентите до първична помощ. По-голямата част от тези лекари имат дългогодишен стаж и се ползват с доверието на пациентите си. Това ни даде основание да удължим срока. В последните години имаме дефицит на общопрактикуващи лекари. И това е огромен проблем на здравната ни система“, обясни д-р Дариткова. Според председателя на здравната комисия трябва се търсят гъвкави възможности за специализация на общопрактикуващите лекари. „Това е необходимо, защото в момента програмата изисква присъствие в базата за обучение за определен период от време. Затова, ако не се постигне възможност за дистанционно обучение, отново ще имаме затруднение. Убедена съм, че ако имаха възможност за придобиване на специалност, повечето колеги ще решат да се обучават“, каза още д-р Дариткова.

С гласуваните промени в Закона за лечебните заведения се даде възможност приходите от наеми да се използват от лечебните заведения с общинско и държавно участие. Стартиралите преговори за нови цени на клиничните пътеки в областта на педиатрията, майчиното здраве и пулмологията ще доведат до по-добра грижа за пациентите и по-добро състояние на лечебните заведения.
В следващите две години се очаква да приключи проектът за модернизацията на спешната помощ. Стартирала е процедурата за закупуване на линейки, предстои да започнат процедурите за строителство, ремонт и оборудване с техника на центровете.
Работи се и по проекта за електронно здравеопазване. Дейностите са на различни етапи на изпълнение, заради обществените поръчки има забавяне, но очакванията на д-р Дариткова са този проект да приключи до края на мандата на правителството през 2021 година. „Когато говорим за реформа в здравеопазването трябва да търсим максимален консенсус и да се избягва политизиране и употреба с политически цели, защото това не води до устойчиви промени в сектор „Здравеопазване“. Важно е да има диалог между всички заинтересовани страни в сектора, за да се постигне съгласие. Продължава и разговорът за усъвършенстване на здравноосигурителния модел в страната“, каза още председателят на здравната комисия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »