Бизнесът иска първите три дни от болничния да не се плащат изобщо

Бизнесът иска първите три дни от болничния да не се плащат изобщо
A A+ A++ A

Първите три дни от болничния да не се изплащат нито от работодателя, нито от НОИ. Бизнесът направи предложението заради драстичния скок на болнични листове по време на майските празници. 

В момента работодателят плаща от 1-я до 3-я ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден държавата плаща 80% от възнаграждението на служителя.

От бизнеса напомнят, че има държави, в които се прилага практиката за нулеви до 3 дни при болест. Такива са правилата в 13 държави от 28-те в Европейския съюз (ЕС) - Холандия, Австрия, Гърция, Швеция, Италия, Испания, Франция, Португалия, Чехия, Малта, Кипър, Естония и Латвия.

Синдикатите обаче са твърдо против идеята за нулеви дни от болничния. Според профсъюзите ангажимент на работодателите е да упражняват контрол, когато има съмнения за злоупотреби с болнични листове. Оказва се, че болничните за почивка са обществена тайна, но трудно се доказват, пише Монитор.

Официалните данни на НОИ също сочат ръст в изплатените обезщетения около празничните дни – над 550 млн. лв., но при тях няма данни за злоупотреба.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »