Превозвачите: Няма готовност за пускане на тол системата

Превозвачите: Няма готовност за пускане на тол системата
A A+ A++ A

"Всички стигнахме до консенсус, че действително няма готовност за пускане на тол
системата", коментира пред bTV Ангел Траков, председател на УС на Съюза на международните превозвачи след срещата между премиера и представители на транспортния бранш, регионалното и финансовото министерство.

На нея стана ясно, че тол системата се отлага с три месеца, а бизнес и управляващи се договориха да се направят реални тестове на системата, за да се уточни и обхватът, и цената.

"Въпросите бяха каква логика е използвана, за да се определи обхватът и цените на тол системата и понеже вървяха слухове, че се ползват различни модели и се гони някаква цифра - в крайна сметка всички стигнахме до консенсус, че няма готовност", обясни Траков.

Браншът настоява в обхвата на тол системата да попаднат само първокласните пътища и магистралите. Засега държавата не даде ясен отговор – готова ли е да приеме това предложение, но посочи че пътищата в лошо състояние няма да се таксуват. Не стана ясно и с колко могат да бъдат намалени тарифите – каквото искане има от бранша.

"Просто, според нас, не е направено подробно обследване, а ние като бранш настоявахме да се направят подробни тестове. Транспортът е нещо, което влиза в себестойността на всеки продукт и ще влезе в кошницата на всеки потребител", каза още той.

Траков отбеляза и че според бранша договореният консенсус е знак, че действително тези такси, които са предложени в началото, са доста високи и ще оскъпят продуктите от първа необходимост.

„Ние не искаме да не плащаме такси, ние сме убедени, че трябва да се плащат такси, ние сме най-големите потребители на пътната мрежа”, беше категоричен председателят на УС, Съюз на международните превозвачи.

Той добави, че дори са предложили помощта си при тестовете и смята, че и операторите, които ще събират тол таксите също трябва да се включат, за да се определи обхватът на пътищата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »