Въглищата поскъпнали с 15% спрямо миналата година

Въглищата поскъпнали с 15% спрямо миналата година
Цената на въглищата за огрев е скочила с 15% спрямо 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Въглищата в България в момента струват 330 лв. за тон, заяви Бисер Владимиров, регионален мениджър на "Топливо" София.

Те са внос от Русия и именно транспортните разходи са причина за поскъпването с около 15% спрямо миналия отоплителен сезон, обясни той, цитиран от БТА.

Домакинство, отопляващо се на въглища, обикновено купува между 5 и 7 тона за зимата, посочва още Владимиров.

Според него в момента се купуват и дърва, но не се забелязва по-високо от обичайното търсене. Цената на нарязаните и нацепени дърва за огрев е 80 лв. за кубик, а за 65 лв. на кубик се търгуват тези, които са фабрично нарязани по метър дължина. Тези данни показват, че не се отчита повишение на цената на дървата за огрев спрямо предишния сезон.

Наблюдава се обаче тенденцията да се търсят все по-често пелети. Тъй като те са опаковани и метеорологичните условия не са от съществено значение при покупката им, хората ги купуват обикновено в края на есента, коментира Бисер Владимиров. Цената им е 460 лв. на тон.

Според регионалния мениджър на "Топливо" българският пазар ще бъде подсигурен както с дърва, така и с останалите видове горива. „Не очаквам да се появи дефицит при който и да било от суровините, поне не и до самото начало на зимния сезон", коментира експертът.

Недостиг на дърва на вътрешния пазар имаше последно през най-студените месеци (януари и февруари) поради тежката зима и по-голямото количество използвани за отопление материали.

#въглища #дърва за огрев #пелети #Русия #внос #гориво #Бисер Владимиров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай