Човек от прокуратурата трябва да замени Цацаров, смята шефът на ВАС

Човек от прокуратурата трябва да замени Цацаров, смята шефът на ВАС
A A+ A++ A

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков опонира задочно на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че предстоящият избор за главен прокурор ще е политически. Според него това, че част от членовете на Висшия съдебен съвет са избрани от Народното събрание, не ги прави политически зависими.

Чолаков беше поредният висш магистрат, който се срещна с президента Румен Радев в рамките на водените от държавния глава консултации около избора на следващ обвинител номер едно. Според председателя на Върховия административен съд той трябва да е човек от прокуратурата:

„Защото, когато е човек отвътре, много по-бързо започва да работи. Не му трябва време за адаптация. Все пак, когато е човек, който е действащ прокурор, той е наясно с проблемите и бързо може да започне да работи, както беше при мен – на мен ми беше по-лесно за започна да работя като председател, защото знаех всички проблеми във Върховния административен съд“.

Със среща с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков продължиха днес консултациите при президента Румен Радев, свързани с процедурата за избор на нов главен прокурор. По темата държавният глава вече разговаря с обвинител номер едно Сотир Цацаров, с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и с правосъдния министър Данаил Кирилов.

Обществен дебат, ясни критерии и прозрачна процедура очаква държавният глава при номинирането и избора на нов главен прокурор. От пресцентъра на Румен Радев обявиха след проведените досега разговори, че в тях той е акцентирал върху професионалната компетентност и изявената независимост като важен критерий за избрания на този пост.

Освен процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в началото на януари 2020 година, тема на разговорите на "Дондуков" 2 е и механизмът за наблюдение на българската съдебна система. В този контекст на всички срещи президентът Румен Радев обсъжда и подготвяната от Министерството на правосъдието формула за търсене на отговорност от тримата първи в съдебната система, единият от които е Чолаков. Очаква се предложеният вариант, в работния му вид, да бъде представен днес, след което да мине на обществено обсъждане и да влезе в парламента.

Скептицизъм, че консултациите ще доведат до демократичен и прозрачен избор, изрази в интервю за „Преди всички“ съдията от Софийския районен съд Методи Лалов:

„За мен това е мимикрия. Тези консултации няма да доведат до нищо особено, те са насочени не към постигане на желан резултат за демократичен и прозрачен избор, а за представяне на такъв образ в обществото. На мен ми прилича обаче на раздаване на картите и това при кого ще се падне силният коз, дали в изпълнителната власт, дали в президентството. След размяна, която ние няма да чуем, ще бъде избран кандидат, според мен, който няма да бъде от публично спряганите фигури, но който ще бъде удобен за всички останали“.

Утре при президента ще е представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, органът, който ще избере и новия обвинител номер едно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"