За първите си 6 месеца Плевнелиев дал ордени колкото и Първанов

За първите си 6 месеца Плевнелиев дал ордени колкото и Първанов
Новият президент Плевнелиев (вдясно) е дал ордени колкото и бившия Първанов (вляво) за първите си 6 месеца на "Дондуков" 2. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двайсет и четири ордена и медали е раздал президентът Росен Плевнелиев за първите шест месеца от встъпването си в длъжност – колкото и предшественика му Георги Първанов за същия период от първия си мандата.

Това показва справка, предоставена на в. "Сега" от прессекретариата на президента.

Преди време премиерът Бойко Борисов разпореди на външния министър Николай Младенов да представи анализ на раздаваните от Първанов ордени през двата му мандата, а на министрите поръча занапред орден "Стара планина" да се раздава много по-прецизно, а не "на кило".

"Орден "Стара планина" трябва да се пази като връх на ордените", обяви през януари премиерът на едно от заседанията на МС и разпали скандал с твърденията си, че бившият вицепрезидент Ангел Марин не заслужава високото отличие.

Първите висши държавни отличия Росен Плевнелиев е връчил на членовете на вертолетния екипаж, взел участие в спасителната мисия в с. Бисер в началото на февруари 2012 година. Петима души, начело с командира на вертолетната авиобаза в Крумово ген. Златко Златев са удостоени с различни степени на ордена "За военна заслуга".

Новият държавен глава продължи и традицията с висши държавни отличия да бъдат удостоявани чуждестранни дипломати при окончателното им отпътуване от България.

Петима бивши посланици у нас - на Унгария, Виетнам, Белгия, Италия и Финландия, са получили орден "Стара планина" първа степен от Плевнелиев.

Шестима са наградените с орден "Св. св. Кирил и Методий" за особени заслуги в областта на културата, изкуството и науката.

Сред тях са проф. Елка Константинова, народната певица Янка Рупкина, кинооператорите Венец Димитров и Иван Варимезов, а също и президентът на Токийския университет проф. д-р Тацуро Мацумае.

За проявена саможертва и героизъм посмъртно е удостоен с орден "За храброст" I степен и Пламен Петков, спасил от удавяне 5-годишно британско момиченце.

От предшественика си Плевнелиев е наследил три указа за награждаване с орден "За гражданска заслуга" I степен. Те са връчени на пилотите ветерани от гражданската авиация Андрей Иванов, Господин Господинов и Павел Игнатов.

#Георги Първанов #Росен Плевнелиев #Президент на България #орден #орден "Стара Планина"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"