Влизат в сила ограничените надценки на чейндж бюрата

Влизат в сила ограничените надценки на чейндж бюрата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разликата между курсовете "купува" и "продава" в обменните бюра за валута в България вече не може да бъде по-голяма от 5 на сто от курса за деня на Българската народна банка.

Това става след влизането в сила от вторник, 14 август 2012 г., на промяна на Наредбата за обменните бюра.

Според досегашното законодателство разликата в курсовете "купува" и "продава" не трябваше да е повече от 20% от курса на деня на БНБ.

Данъчните смятат, че промените в Наредбата за обменните бюра ще ограничат възможността те да използват подвеждаши реклами или да заблуждават с различни курсове на табелите извън бюрата и вътре пред касите.

От Националната агенция за приходите смятат, че промените ще се отразят само на онези търговци, които умишлено подвеждат клиентите си.

До края на годината се очаква да започнат да работят и машините за обмяна на валута, които на принципа на банкомат ще обменят до 2000 лева. Те ще издават касови бележки и ще са свързани с НАП.

В България работят повече от 1700 обменни бюра, собственост на около 700 фирми. През миналата година бюрата са били с 234 по-малко.

Собственици на чейндж бюра вече дадоха да се разбере, че ще атакуват в съда новите правила за обмяната на валута, които намаляват позволяемите им надценки от 20% на 5%.

#чейнжд бюро #обменно бюро #надценка #БНБ #Българска народна банка #валутен курс #измами #Държавен вестник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"