ДАНС готова да информира за банкови сметки и офшорки до края седмицата

ДАНС готова да информира за банкови сметки и офшорки до края седмицата
A A+ A++ A
Пред журналисти председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяви готовност за отговор в най-кратки срокове, като е възможно това да стане още до края на седмицата, на искането на главния прокурор Сотир Цацаров агенцията да предостави цялата налична информация (включително и от финансовото разузнаване) относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.
 
Искането на Цацаров дойде дни след поредното настояване на президента Румен Радев службите да се заровят в офшорки, имоти  -  у нас и в чужбина, и сметките на лицата от властта... и при все още неприключили прокурорски проверки по "Апартаментгейт",  и за къщите за гости с европейско финансиране. 
 
Правосъдният министър Данаил Кирилов, който беше един от малцината политици, коментирали прокурорската активност,  очаква тази проверка да осигури данни,  за да бъдат доказани сметки и връзки с подставени лица.
 
По-рано главният прокурор изиска от председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация (включително и от финансовото разузнаване) относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица.

От сканирания вариант на писмото на Сотир Цацаров до Димитър Георгиев става ясно, че информация трябва да бъде предоставена "без забавяне и с максимална конкретика". А тя е за притежавани от представителите на властта недекларирани банкови сметки в чужбина, недекларирани недвижими имоти и/или друго имущество на значителна  стойност. 

Иска се и информация за участие в търговски дружества в чужбина, включително офшорни компании, без това да е декларирано по съответния законов ред, както и за извършени с недекларирани средства разходи и инвестиции в чужбина. В писмото се уточнява, че проверката за лицата от категорията "заемащи публични длъжности" е лично на тях, но и за свързани с тях или техни подставени лица.

 

 

Целта на изисканата информация е да се прецени дали има основания за намеса на държавното обвинение. Това е поредната мегапроверка, която инициира главният прокурор през последните два месеца след "Апартаментгейт" и къщи за гости с европейско финансиране. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"