Над 40 000 деца са върнати в образователната система за 2 години

Над 40 000 деца са върнати в образователната система за 2 години
A A+ A++ A

За последните две години откакто стартира Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст учители, социални работници, полицаи, общински служители върнаха общо 40 029 ученици, които останаха в образователната система. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след заседанието на координационното звено по механизма, съобщава БГНЕС

Специално за учебната 2018-2019 г. нови 19 077 деца и ученици са записани за първи път или са върнати в детска градина или в клас, като 18 255 са останали там и до момента, допълни Дончев. Той съобщи още, че броят на новоотпадналите за тази учебна година е намалял 3 пъти.

„И за първи път бележи значителен спад. Броят на отпадналите е 5 200 деца и ученици към 30 април”, посочи той. Дончев даде база за сравнение като каза, че за учебната 2017 - 2018 г. броят на отпадналите е бил 14 058, а за учебната 2016-2017г. напусналите системата са били 20 092. „Тоест в сравнение с учебната 2016 - 2017г. броят на отпадналите е намалял 4 пъти”, заключи той.

Образователният министър Красимир Вълчев каза, че има проблем с мерките за принуда.

„Народното събрание направи промени в Закона за семейните помощи за деца и Закона за социално подпомагане. В момента Министерство на труда и социалната политика е предложило промени в Наредбата за енергийните помощи, които имат за цел обвързване на този вид помощ с редовната посещаемост в училище”, заяви министърът. Той посочи, че това, което не работи като инструмент са глобите, които по Закона за предучилищното и училищното образование налагат общините.

„От 11 000 подадени сигнала чрез информационната система за нередовно присъстващи ученици са наложени едва 300 акта, което е по-малко от 3%”, каза той като посочи, че миналата година са били 1100.

Социалният министър Бисер Петков каза, че това, което е предложено в промените в наредбата е да се обособят 3 нови целеви групи към съществуващите 17 в сегашната наредба.

„Като тези целеви групи са съответно деца на възраст от 5 до 16 г, които не посещават училище и съответно родители на тези деца, като за тях е предвиден много по-ограничен достъп до целевите помощи за отопление”, обясни той. По отношение на тези нови обособени групи е предвиден един по-ограничен достъп чрез по-ниски доходи, без да се лишават от тези целеви помощи за отопление.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »