Десислава Танева оглави земеделското министерство (ОБЗОР)

Десислава Танева оглави земеделското министерство (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Парламентът освободи Румен Порожанов от поста министър на земеделието, горите и храните. На негово място беше одобрена Десислава Танева, досега председател на земеделската комисия към Народното събрание.
 
Предложението за персонални промени в правителството бе гласувано със 120 гласа „за” и без въздържали се. Против гласуваха петима депутати от ДПС.

 
Десислава Танева заема мястото на Румен Порожанов, който подаде оставка след множеството скандали със злоупотреба с европейски средства.
 
Досега Танева бе председател на ресорната комисия в парламента. Тя бе министър на земеделието и във втория кабинет на Бойко Борисов  (2014-2017 г.). Пред журналисти Танева заяви, че ще има промени в политическия кабинет на земеделското министерство, както и че заместник-директорът на Държавен фонд „Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова ще бъде освободена.
 
Министерството на земеделието е най-тежкото, посочи Танева и допълни, че ще работи на първо място за ежедневните проблеми на земеделците, както и за изчистване на проблемите с репутацията на ведомството.

 
„Аз съм се занимавала само със земеделие в професионалния си път от живота и в този смисъл няма нищо изненадващо. Има много проблеми на ежедневието, има репутационни проблеми. И с тях трябва да се справяме и решаваме. Първите действия трябва да са ежедневните проблеми на земеделците, а те не са малки“, коментира Танева.
 
Вероятно ще има промени в политическия екип на фонд „Земеделие“, обяви новият земеделски министър и допълни: „Но пак казвам, ние сме в крайна сметка коалиция. Всичко е въпрос на разговори. Аз имам определени виждания, които бих представила, защитила. Важното е всички решения да се вземат в режим на диалог и в убеденост на всички, че те биха довели резултатите, които търсим.“
 
От ДПС обясниха, че са гласували против правителството, а не против оставката на Порожанов.
 
„Не сме против оставката, ние сме против това правителство и това мнозинство на националисти и популисти. Тъй като решението за оставката и за избирането на новия министър са в едно, ние затова гласуваме против правителството и против това решение. Не сме против оставката. Ако бяха отделно - щяхме да сме за оставката и против новия министър. Въпреки смяната, ситуацията си остава същата и моделът си остава същият“, каза в кулоарите Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на ДПС.
 
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също коментира оставката на Порожанов и избора на нов земеделски министър. Според него оставката е закъсняла. Симеонов каза, че е искал и по-рано на председателски съвет оставката на Порожанов. Необходими са още промени в земеделското министерство, включително и в регионалните дирекции, където кадри на ДПС злоупотребяват, заяви Валери Симеонов.

 
„Тя г-жа Танева е била министър. Познава добре проблемите, както в бранша, така и в министерството, но мисля, че няма да й бъде лесно. Дано не се поддава на лобизъм, поне в такава стенен, на каквато бяхме свидетели при досегашното ръководство на министерството“, коментира лидерът на НФСБ.  
 
Следващата седмица, на 22 и 23 май Народното събрание няма да провежда пленарни заседания, решиха депутатите. В тези дни обаче ще има заседания на парламентарните комисии.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"