Кирсан Илюмжинов имал таен партньор в покупката на "Петрол Холдинг"

Кирсан Илюмжинов имал таен партньор в покупката на "Петрол Холдинг"
Руският милиардер Кирсан Илюмжинов има неназован партньор в купуването на "Петрол Холдинг", обяви самият той. Снимка: topsport.bg
A A+ A++ A

Руският милиардер и бивш президент на руската република Калмикия Кирсан Илюмжинов, който обяви, че е купил 52% от българския „Петрол Холдинг", съобщи, че в проекта за поемане на пълен контрол над холдинга има още един инвеститор.

През юни 2012 г. Денис Ершов продаде дела си в българския дистрибутор на горива „Петрол Холдинг“ АД на председателя на Международната федерация по шахмат и бивш президент на руската република Калмикия Кирсан Илюмжинов.

„Партньорът ми каза: "Давай, Кирсан, оправи се там, а аз ще вляза после", заявява Илюмжинов в разговор с московския делови всекидневник "Ведомости", цитиран от Дневник.

Изданието веднага продължава с уточнение, че Илюмжинов вече се е съветвал по повод „Петрол Холдинг" със своя "стар и уважаван приятел" Вагит Алекперов, контролиращ "Лукойл".

"Но българските чиновници едва ли ще разрешат на  "Лукойл" да купи „Петрол Холдинг"- те и сега го обвиняват в монополно положение. През 2010 г. преговори за закупуване на бензиностанции на „Петрол Холдинг"води "Газпром нефт", но те не приключиха с нищо", допълва изданието.

Пред "Ведомости" Илюмжинов казва още, че "аз отдавна познавам Денис Ершов и Митко Събев" (съсобствениците на Petrol).

"При мен дойдоха Сергей Батурин (бивш консултант на Илюмжинов и сочен днес за представител на неговите интереси в България - бел. ред.), Волк-хан (световният шампион по свободни борби Магометхан Гамзатханов, който вече посети Бургас в края на юни - бел. ред.) и един другар от България и ми казаха: "Може ли да огледаш „Петрол"?, обяснява Илюмжинов, който е известен и като председател на Международната федерация по шахмат.

Изданието цитира и Денис Ершов, който казва, че преговорите с Илюмжинов са започнали през март.

"Сделката фактически е приключена, но консултациите продължават и досега. След корпоративната война (със Събев - бел. ред.) останаха много спорни ситуации, които ще трябва да ги разрешава Илюмжинов", казва Ершов.

През юни Илюмжинов обяви, че регистрираната в Швейцария Credit Mediterranee е изкупила дела на Ершов (47.5%) и на Александър Мелник (5%) и е започнала преговори със Събев.

По думите на Илюмжинов той вече се е договорил със Събев да подпишат споразумения по 17 иска, подадени между Ершов и него, и сега се обсъжда излизането на Събев от бизнеса.

Обширната статия, озаглавена с цитата от неизвестния нов инвеститор "Давай, Кирсан, оправи се там" ("Давай, Кирсан, разберись") повдига въпроса откъде има пари Илюмжинов за обявените само за няколко месеца 20-ина инвестиционни проекта за милиарди долари.

"Не му и трябват - в повечето случаи Илюмжинов е в ролята на лобист и посредник", казва "Ведомости".

Изданието дава за пример как през юли той се е срещнал с президента на Пакистан в качеството си на президент на Международната шахматна федерация FIDE - пост, който заема от 1995 г. насам. След като обсъдили развитието на шахмата, калмикът предложил от името на същата Credit Mediterranee инвестиция от 5.5 млрд. долара в находище на въглища.

"Credit Mediterranee е регистрирана в Женева през март миналата година. По думите на един от директорите й тя управлява фонд с капитал около 2.5 млрд. долара и Илюмжинов е само един от инвеститорите, а негови партньори са "мултимилионери от Югоизточна Азия и арабските страни", допълва московското издание.

"Ведомости" припомня, че по линия на шахмата Илюмжинов се среща с най-различни влиятелни хора по света и това му помага в бизнеса. Артьом Тарасов, "първият легален съветски милионер", обяснява, че "много са държавите, където по шахмата се увличат първите хора, банкери, милиардери. Това е като масонска ложа: който не играе шахмат, нищо няма да научи за тези хора."

"В бележника му е половината списък на (най-богатите хора) на списание Forbes, при това на различните страници са фамилиите на хора, враждуващи помежду си от години", разказва познат на Илюмжинов.

"Той се включва в конфликтни ситуации и помага на враждуващите страни да се договорят. От това може да се спечелят пари или просто да се получи дял в компания."

Друг негов познат е уверен, че Илюмжинов изобщо не влага свои пари, а винаги получава дял: "Той не е инвеститор, а акционер." Трети източник на "Ведомости" смята, че все пак калмикът е "ходеща инвестиционна банка - намира тема, организира сделка и съинвестира - къде с над 50%, къде в рамките на 10-15%".

Статията на „Ведомости" идва в момент, когато вече бившият собственик на „Петрол Холдинг" Денис Ершов бе арестуван на Летище Бургас за източване на компанията.

#Митко Събев #Александър Мелник #шахмат #Кирсан Илюмжинов #„Петрол Холдинг“ АД #Денис Ершов #Лукойл #Вагит Алекпетров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »