265 души са заразени с варицела в област Монтана от началото на годината

265 души са заразени с варицела в област Монтана от началото на годината
A A+ A++ A

За периода януари – април на територията на област Монтана са регистрирани 265 случая на варицела, срещу 153 случая за същия период на миналата година. Това съобщиха  от Регионалната здравна инспекция,  от  „Фокус”.

 133 са заболелите мъже от варицела през този период, жените са 132. Най-засегната е възрастовата група от 5-9 г. – 112 случая, следвана от 1-4 г. – 70 случая, 10-14 г. – 29 случая, 15-19 г. – 15 случая и деца под една година 2 случая. Над 19-годишна възраст са регистрирани 37 случая на варицела, което показва изместване на заболяването и към повисоките възрастови групи, като най-често заболяват неболедували родители, които са контактни на децата си. Високата заболяемост е характерна за този период на годината.

Варицелата е дихателна инфекция с висок контагиозен индекс и в рамките на един инкубационен период в детски колективи се заразяват и клинично се проявяват до 80 % от възприемчивите деца. Въпреки прилагането на противоепидемични мерки в огнището, резултатите са незадоволителни и ограничаването на разпространението на инфекцията е трудно. Причините за епидемични взриве в детските колективи са високата контагиозност на заболяването и наличие на голям брой възприемчиви деца без специфичен имунитет.

 Подемът на заболяването се наблюдава от ноември 2018 г. Заболяването е регистрирано на територията на общините Вършец, Монтана, Берковица и Вълчедръм, като са засегнати и детските и учебни заведения на територията на съответните общини. Единичини случаи са регистрирани на територията на общините Лом и Бойчиновци.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"