Арестуваха бившия собственик на "Петрол" Денис Ершов на Летище Бургас

Арестуваха бившия собственик на "Петрол" Денис Ершов на Летище Бургас
Денис Ершов е арестуван заради източване на 1.2 млн. лв. от "Петрол Холдинг", по непотвърдена информация. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Петролният бос от литовски произход Денис Ершов е бил арестуван на летището в Бургас.

Това предаде вечерта в понеделник Би Ти Ви, цитирайки източници от полицията, като отбелязва, че прокуратурата обаче все още не е уведомена за задържането и не са известни и причините за него.

През 2000 година тогавашният директор на Националната служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов издаде заповед, с която на Ершов бе наложена административна мярка "отказ за влизане в страната" за срок от 10 години.

С него същото наказание получиха израелският бизнесмен Майкъл Чорни и още трима руски граждани. Мотивът на службата бе, че представляват заплаха за националната сигурност.

Четири години по-късно Софийски градски съд, а след това и Върховният административен постановиха, че забранителната заповед срещу Ершов е нищожна. По-рано магистратите отмениха и решението на ген. Атанасов за изгонването на Чорни.

През юни 2012 г. Денис Ершов продаде дела си в българския дистрибутор на горива „Петрол Холдинг“ АД на председателя на Международната федерация по шахмат и бивш президент на руската република Калмикия Кирсан Илюмжинов.

Денис Ершов е бил задържан на бургаското летище "Сарафово" в понеделник на слизане от полет от Русия, предаде "Капитал".

Информацията бе потвърдена и от пресцентъра на МВР, откъдето казаха, че той е бил отведен в бургаското следствие.

"Денис Ершов е в бургаското следствие", заяви говорителят на МВР Ваня Вълкова в понеделник вечерта. За причините тя насочи към бургаското следствие, но там никой не отговаряше на телефона.

Цветан Димитров, който е бивш мениджър в "Петрол" АД и приближен на Ершов, първоначално заяви, че информацията не е вярна и в момента се намира с г-н Ершов в София. След потвърждението от МВР Димитров каза, че Ершов наистина е повикан и ще пътува утре до Бургас.

Според сайта "Блиц" по-малко от час след задържането му Ершов е бил освободен, като му е била връчена призовка. По непотвърдена информация Ершов ще трябва да отговаря за източването на 1.2 милиона лева от "Петрол Холдинг".

Пред електронното издание на "24 часа" самият Ершов заявява: "Това са пълни глупости! В офиса съм си!".

Ершов е главно действащо лице в продължаващата вече близо две години война за собствеността в дистрибутора на горива "Петрол" АД.

През юни бившият президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов обяви, че регистрираната в Швейцария Credit Mediterranee е изкупила дела на Ершов (47.5%) и на Александър Мелник (5%) и е започнала преговори с Митко Събев. По думите на Илюмжинов той вече се е договорил със Събев да подпишат споразумения по 17 иска, подадени между Ершов и него, и сега се обсъжда излизането на Събев от бизнеса.

В статия в броя от понеделник на московския в."Ведомости" е цитиран Денис Ершов да обяснява, че "Сделката фактически е приключена, но консултациите продължават и досега. След корпоративната война (със Събев - бел. ред.) останаха много спорни ситуации, които ще трябва да ги разрешава Илюмжинов."

В същата статия Илюмжинов разкрива, че има неназован партньор-инвеститор в сделката за придобиването на Петрол Холдинг.

#Митко Събев #Александър Мелник #шахмат #Кирсан Илюмжинов #„Петрол Холдинг“ АД #Денис Ершов #Лукойл #Вагит Алекпетров #летище Бургас #Цветан Димитров #източване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"