Експерти: Полицията ни е некомпетентна

Експерти: Полицията ни е некомпетентна
A A+ A++ A

Фактът, че полицията вече пети ден не може да залови убиеца от Костенец, говори за некомпетентност от страна на органите на реда. Това е мнението на експертите по сигурност проф. Николай Радулов и Николай Марков, които бяха гости в телевизия "България он Еър".

Според бившия главен секретар на МВР Радулов, хората са загубили вяра в полицията и затова, дори и да забележат престъпник, не подават сигнал. Той допълни, че официалната статистика за намаляваща престъпност у нас е манипулирана.

"Според МВР лицето е много опасно. Въпросът е дали полицията има компетенцията да го залови. Това, което виждаме през последните години е, че ако този, който бяга, не влезе в конфликт с други хора и не започне да стреля, може и да не бъде открит. Никой не позна Пелов в Ботевград. Хората не желаят да подават сигнал до МВР, тъй като не вярват на полицията. Статистически престъпността намалява, но не е така. Статистиката се манипулира. Над 740 души с влезли в сила присъди се издирват, но някой търси ли ги?", заяви Радулов.

43-годишният Стоян Зайков бе обявен за национално издирване, тъй като е заподозрян за убийството на 38-годишната си съпруга Милена Шишкова. Тялото на жената бе открито в петък около 8.30 ч. на метри от дома ѝ в Костенец. Милена е била застреляна в главата с малокалибрен пистолет, като първо е била пребита, а ръцете ѝ са били вързани. Трупът ѝ е намерен, след като сестра ѝ, майка ѝ и 15-годишният ѝ син дошли в къщата и видели кървави следи. Те сигнализирали в полицията и пристигналите криминалисти са намерили тялото на отсрещната поляна

От пет дни жандармерия, полиция, горски служители и спецчасти претърсват Костенец и гората край него, но от Зайков няма и следа. Използван е дори дрон за оглед на местността. Издирването се затруднява и от факта, че Зайков няма мобилен телефон. Според местните, убиецът е изтеглил спестяванията си преди да изчезне. Неговият близък приятел и бивш полицай Иван Джоров пък заяви пред bTV, че Зайков трудно ще бъде открит и може да се укрива с месеци.

Николай Марков на свой ред подчерта, че полицията трябва да внушава спокойствие и сигурност, а не страхове, обяснявайки на гражданите колко опасен е даден престъпник.

"Когато има некомпетентност от страна на полицията, тя внушава на хората, че престъпникът е много опасен. Това е един обикновен човек, който никога не е бил в специална служба. Той не може да е по-подготвен от хората, които искат да го заловят. Ако полицията не може да хване един аматьор, какво ще правим, ако тук дойдат терористи. Полицията трябва да внушава спокойствие и сигурност, а не страхове. България е единствената държава в ЕС, в която няма наказателни производства за нападение срещу личността. Всеки е длъжен да се защити. Ние сме лишени от тази законова възможност, а това е позор. Поставили сме гражданите в среда, в която да оцеляват, а не да живеят", разясни Марков.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"