WhatsApp разкри пробив в сигурността

WhatsApp разкри пробив в сигурността
A A+ A++ A

WhatsApp разкри пробив в сигурността, който е позволил чрез гласовите съобщения по приложението да се вкарва софтуер за следене в мобилния телефон, пише Файненшъл таймс, цитиран от БГНЕС.

Приложението се използва от 1.5 милиарда души по света. Оказало се, че през дупка в системата за сигурност, може да се инсталира проследяващ софтуер на израелска фирма, който работел както на телефоните на Apple, така и на ползващите операционна система Андроид.

Зловредният софтуер, разработен от потайната израелска компания Ен Ес Оу Груп (NSO Group) можел да зарази телефона дори клиента да не отговори на позвъняването. След това номера на автора на обаждането изчезвал от списъка с повиквания.

От WhatsApp казаха, че още са в началото на своето разследване и не знаят колко телефона са били засегнати.

Притежаваната от Facebook компания работи от дни за намирането на решение на проблема. Инженери в Лос Анджелис и Лондон изграждат преграда срещу програмата на сървърите на WhatsApp. В понеделник беше пуснат и пач за мобилното приложение на телефоните на потребителите.

NSO са известни с разработката на Пегас (Pegasus) - програма, която може да включи камерата и микрофона на мобилен телефон, да прегледа СМС съобщенията и електронната поща и да източи информация за местоположението на телефона.

NSO предлагаше тази разработка на разузнавателни служби от Западна Европа и Близкия изток и твърдеше, че е програма за борба с тероризма и организираната престъпност.

"Тази атака носи всички белези на разработка на частна компания, която работи с правителства за доставянето на шпионски софтуер, поставящ под контрол определени функции на операционната система на мобилните телефони. Известихме редица организации за защита на човешките права и разпространихме информацията, която можем да публикуваме, за да известим гражданското общество", казаха от WhatsApp.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай