Нямало да разрушават соцпаметника пред НДК

Нямало да разрушават соцпаметника пред НДК
Една от основните причини за лошото състояние на конструкцията са бързите срокове за изработката му, смята скулпторът Валентин Старчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Противоречивият паметник на българската държава при НДК няма да бъде разрушен, съобщи председателят на СБХ Любен Генов.

Започва само премахване на опасните части за преминаващите хора, обяви Генов в понеделник следобед, цитиран от БГНЕС, след като по-рано през деня бе съобщено, че започва демонтирането на паметника.

В неделя ръководството на Съюза на художниците заяви своята тревога относно бъдещето на паметника "1300 години България" на проф. Валентин Старчев в открито писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, до министъра на културата Вежди Рашидов, до гл. архитект на столицата Петър Диков, до председателя на САБ Георги Бакалов и председателя на СЕМ Георги Лозанов.

„Категоричната ни позиция като ръководство на Съюза е, че няма да допуснем разрушаването на паметника пред НДК. Това според нас би било грубо погазване на основни принципи на всяко демократично общество, в което важните решения би трябвало да се взимат от оторизирани за това органи, като в случая това би трябвало да бъдат Министерство на културата, СБХ и САБ, както и от създадения Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства /СЕСИИ/", подчертаха от СБХ.

„Писмото ни обаче, бе насочено предимно към медиите, които тиражират непроверени сведения", каза Любен Генов.

Авторът на паметника проф. Валентин Старчев потвърди пред БГНЕС, че не става дума за разрушаване на паметника, а само за премахване на опасните корозирали части. Той каза, че се разработва проект за неговото обновяване, но още е рано да говори за него.

#Съюз на българските художници #СБХ #паметник #паметник „1300 години България" #Валентин Старчев #НДК #Столична община #Любен Генов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"