Джамбазки: МВнР ще връчи на турския посланик у нас остро възражение срещу поведението му

Джамбазки: МВнР ще връчи на турския посланик у нас остро възражение срещу поведението му
A A+ A++ A

Още в събота официално поискахме министърът на външните работи на България Екатерина Захариева да привика турския посланик Н. Пр. Хасан Улусой заради изказването му за изучаване на турски език в училищата у нас. Това каза кандидатът за евродепутат и водач на листата на ВМРО за "Фокус", Ангел Джамбазки.

Той отбеляза, че по-късно днес посланикът е привикан в българското външно министерство, където ще му бъде връчено остро възражение срещу поведението му. "Трябва да разберат турските посланици, ние вече изгонихме един, а ако трябва ще изгоним и този, че ние не сме вилает. България е независима държава, освободена 1878 година, независима от 1908 година, затова те не могат да си мислят, че сме някакъв вилаетски град, в който ще идват и ще ни дават задачи, казвайки ни какво да правим и какво да не правим. Поведението им е нахално, провокативно и недопустимо. Мисля си, че правят всичко това, защото в момента Ердоган има проблеми вътре в Турция и напрежението ескалира“, каза още Джамбазки.

Той припомни, че в момента президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се опитва да отмени изборите в големите европейски градове, където загуби. Според Джамбазки – за пореден път, когато турският президент има проблеми, ескалира напрежението срещу нас. "На това ние ще отговорим много твърдо и много еднозначно“, коментира кандидатът за евродепутат и водач на листата на ВМРО. 

На въпрос можем ли да сезираме в тази ситуация опит за намеса от страна на Турция в европейските избори у нас, Джамбазки заяви: "Можем. Това само показва, че Турция не е европейска държава. 5 години в Европейския парламент застъпвах тази теза, говорил съм я десетки пъти от трибуната на парламента. Казвал съм, настоявал съм, подписвал съм петиции, предлагал съм резолюции за спиране на преговорите с Турция за членство в Европейския съюз, защото тя не е европейска държава. Докато ние, докато ВМРО имаме позиции в българското общество и то ни гласува доверие, Турция няма да бъде част от Европейския съюз и преговорите ще бъдат прекратени“, подчерта Джамбазки. Според него Турция не е европейска държава нито политически, нито икономически, нито традиционно, нито културно, нито цивилизационно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »