Илия Лазаров: България е готова да приеме еврото

Илия Лазаров: България е готова да приеме еврото
A A+ A++ A

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ и СДС Илия Лазаров коментира в студиото на Izbori.bg какви ще са приоритетите му, ако бъде избран за член на Европейския парламент от България.

Първо той заяви, че няма да се бори за преференциалния вот.

,,Присъствието ми в евролистата е да покажа ангажиментът на СДС в тази лист'', обясни Лазаров и добави, че целта е да не се допуска да се разпилеят десните гласове в България, за да може Европа да продължи да се развива.

Лазаров сподели, че с различни партии са водили разговори да се явят заедно на евроизборите на 26 май, но имат различни тежки различия по важни възгледи.

,,Ако бъда избран за евродепутат, в ЕП аз ще работя за интеграцията на България в сферата на външната политика, в сферата на отбраната и в сферата на сигурността. Много е важно да има интеграция в сферата на сигурността'', обясни той.

Лазаров категорично заяви също, че страната ни е готова да приеме еврото.

,,От въвеждането на валутния борд насам ние сме готови за еврото'', посочи той.

По думите му България ще влезе в Шенген. Той обясни, че Шенгенската зона е изключително важна, както за контрола, така и за сигурността.

,,Това за мен е голяма глупост. Пакетът е в защита на френските и германските превозвачи и е в разрез с ЕС'', коментира Лазаров пакета "Мобилност".

На въпрос за способите за борба с корупцията той отговори, че корупцията у нас не е по-голяма от тази в редица европейски държави.

,,Просто ние обичаме да говорим за нея и сами да се топим. В Гърция, в Италия също има корупция, но там проблемите се решават тихо и дискретно, а ние бием тъпана, че и на Луната да ни разберат'', каза Илия Лазаров.

Лазаров коментира и думите на държавния глава Румен Радев за корупцията и трудния му диалог с властта. "Институционалист съм по разбиране и не смятам, че трябва да има проблеми между две институции. Не искам да говоря срещу президента, но Радев не го разбирам", каза той.

Кандидатът за евродепутат коментира също и думите на посланика на Турция у нас Хасан Улусой за изучаването на турския език. "Неговото изказване е доста странно. Не може да искаш всички работници в една турска фирма да знаят турски език. Турция има навик чрез някои изказвания да провокира дебати у нас", каза той. По думите му МВнР е реагирало напълно правилно в случая, като го е поканила да изясни изказването си.

Лазаров сподели още, че кандидатите на ГЕРБ и СДС са най - подготвени да участват в битката за ЕП. Според него в другите листи са събрани просто хора, като дори нарече аматьори всичките кандидати за евродепутати на БСП, като изключи само Сергей Станишев. "Не се води европейска кампания за евровота", категорично заяви Илия Лазаров.

Последният в евролистата на ГЕРБ и СДС каза още, че не очаква да има предсрочни избори.

За това колко евродепутата ще влязат от ГЕРБ и СДС в следващия ЕП Лазаров разкри, че се е хванал на бас те да бъдат 8 на брой.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »