Терористичния акт на Брайвик в Норвегия можел да бъде предотвратен

Терористичния акт на Брайвик в Норвегия можел да бъде предотвратен
Норвежкият терорист Брайвик е трябвало да бъде арестуван преди атаките, които извърши, според разследващите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Независимата комисия, създадена да разследва атаките от 22 юли 2011 г. в Норвегия, разкритикува остро работата на полицията, като заяви, че терористичният атентат в Осло е можел да бъде предотвратен, а Андерш Беринг Брайвик – арестуван по-рано.

"Атаката срещу квартала на министерствата на 22 юли можеше да бъде избегната благодарение на ефективното прилагане на съществуващите мерки за сигурност", заключава комисията в доклад, предоставен на премиера Йенс Столтенберг, цитирана от АФП и БГНЕС.

"Полицията е можела да се намеси. Извършителят на нападенията е можел да бъде спрян по-рано", допълва същият източник.

На 22 юли 2011 г. десният екстремист Андерш Беринг Брайвик уби първо осем души, като взриви бомба близо до сградата на правителството в Осло, след което отне живота на още 69 души, като откри огън срещу летен лагер на младежи от Работническата партия на остров Ютьоя.

Норвежката полиция беше остро критикувана заради бавната си реакция – над три часа изминаха между атентата в Осло и арестуването на Брайвик на остров Ютьоя, въпреки че името му вече е било известно на службите за сигурност.

Самата стрелба на Ютьоя продължи около час и 15 минути, тъй като полицията трудно намерила начин да стигне до малкия остров в езеро, на 600 метра от брега.

#Андерш Брайвик #Норвегия #Осло #Венхе Елизабет Арнцен #остров Ютьоя #терорист #тероризъм #терористичен акт #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »