Томислав Дончев: Не е хубаво държавни лица да говорят, че се вихри безнаказаност

Томислав Дончев: Не е хубаво държавни лица да говорят, че се вихри безнаказаност
A A+ A++ A

Не е хубаво представители на държавата да говорят, че се вихрела безнаказаност. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира думите на президента Румен Радев, че се вихрела безнаказаност в държавата. Румен Радев не е част от предизборната кампания, президентът е активизиран, а той не е нито кандидат за евродепутат, нито участник в изборите, заяви Дончев пред bTV по повод призива на държавния глава властта да се зарови в офшорки и фирми на политиците.

„Не е хубаво председател на държавата да говори по този начин. В крайна сметка,
президентът Радев не трябва да е лидер на опозицията, а да е представител на
държавата. Безспорно е активизиран преди изборите – от гледна точка на медийно присъствие, реплики – очевидно е!”, каза Вицепремиерът.

България има проблем с корупцията и той трябва да бъде решен от всички – на първо място от правораздавателната власт, после и от съдебната, отбеляза вицепремиерът.

Вицепремиерът каза още, че службите се „ровят” за нарушения и престъпления постоянно. „Резултатът не е убедителен до момента, това не означава, че в България няма проблем с корупцията и няма злоупотреби. Съгласен съм с призива за борба с корупцията. Във всяка развита държава има корупция, оставаше в България да няма, където нравите са по-ниски и държавният апарат не е толкова ефективен.
България има проблем с корупцията”, посочи Дончев.

По думите на вицепремиера, винаги при информация за злоупотреби правителството взима мерки. Той призна, че се случва обаче за нарушения на политици да се разбира от медиите, въпреки превантивните действия. Ролята на медиите, когато се говори за борба с корупцията е, че общественият натиск води до разкриване на корупционни практики. Имаме стотици случаи на злоупотреби, в които сме реагирали без да е имало медийни сензации, допълни Дончев.

Когато окончателно приключи проверката на всички къщи за гости и бъдат открити злоупотреби с тях, трябва да бъдат върнати всички европейски пари. Ще бъде отворена специална сметка, и ако ЕК наложи санкции по оперативната програма, финансирала къщите, България ще си плати глобата с парите от тази сметка. Контролът по финансирането на проектите за къщи за гости трябва да стане по-плътен, допълни Дончев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »