БЛС получи мандат за преговори с НЗОК за по-високи цени на клинични пътеки

БЛС получи мандат за преговори с НЗОК за по-високи цени на клинични пътеки
A A+ A++ A

Българският лекарски съюз получи мандат за преговори със Здравната каса за по-високи цени на клиничните пътеки в области като педиатрията.

Членовете на Съюза провеждат извънреден събор в Обзор. На него за първи път след 2012 г. бяха направени и промени в Устава на организацията, като за първи път гласуването беше машинно и позволи бързина и експедитивност при вота. 

„Край на урните и опашките при избор на нови ръководства в БЛС“, коментира д-р Иван Маджаров. Сред приетите промени в Устава са отпадането на Акредитационния съвет, който беше създаден в края на 2012 г. Запазва се сегашното заплащане и структура на ръководство на Съюза от председател, двама зам-председатели и главен секретар. Не се прие предложението заемащите платени длъжности в УС на БЛС да нямат право да заемат и длъжност управител на общински и частни ДКЦ и Медицински центрове. Според приетите промени в Устава БЛС вече ще издава печатен и/или електронен орган.

Най-важното решение на извънредното заседание обаче е свързано с преговорите, които ще започнат между БЛС и НЗОК за увеличаване цените на клиничните пътеки в рамките на отпуснатите 50 млн. лева от резерва на Здравната каса.

Новите цени ще влязат в сила от 1-ви юни, каза председателят на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров. Приоритетно ще бъдат повишени цените в педиатрията, но се предвиждат по-високи цени и в детската хирургия и в пулмологията.

Освен това в рамките на резерва след анализ ще се обмисли и възможност за минимално повишаване на цените за преглед, каза още доктор Маджаров.

С 221 гласа „за“ делегатите на събора упълномощиха представители на УС на БЛС да преподпишат анекс към НРД (Националния рамков договор) за 2018 г. Гласувана беше и декларация за устойчива и реална политика в здравеопазването, съобщават от Българския лекарски съюз. 

В декларацията се казва: 

„Ние, българските лекари, с тревога следим поредицата от протести в страната. БЛС се солидаризира с изказаните от нашите колеги – педиатри от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" проблеми. Те могат и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на КП в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната. По най-бързия начин трябва да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията. Необходими са мерки, които да създадат устойчива и реална политика“.

Ето защо БЛС настоява в спешен порядък да бъдат предприети следните действия:

1. Да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в Педиатрията. Ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения.

2. БЛС настоява за увеличаване на цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3-то ниво още в рамките на сега действащия анекс към НРД 2018, като за тази цел се използва резервът на НЗОК.

3. Въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата.

4. Да се отпуснат допълнителни средства в размер на 6% от резерва на НЗОК, които да се използват за доболнична помощ още в рамките на сега действащия анекс към НРД 2018.

5. Изплащане на т.нар. „надлимитна дейност“ на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии, реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г.

6. Достойно заплащане за всички работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »