Синдикати: Дянков да вдигне пенсиите поне с 10%!

Синдикати: Дянков да вдигне пенсиите поне с 10%!
Президентът на КНСБ Пламен Димитров настоява за по-високи пенсии и заплати. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

КНСБ смята, че пенсиите трябва да бъдат увеличени най-малко с 10% от началото на следващата година, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Димитров коментира в понеделник следобед по БНР думите на финансовия министър Симеон Дянков, който по-рано през деня обяви, че пенсиите ще получат индексация от минимум 7,3%, като компенсация на инфлацията от 2009 година до момента.

Според Димитров поскъпването на живота е много над този процент.

„Кумулативната инфлация, която смята калкулаторът на НСИ - всеки може да влезе и да сметне, от юли 2012 г. до юли 2009 г. показва 10,2% инфлация. Ако видим какво става обаче с цените на основни стоки и услуги - също сме наясно, че до края на годината очакваме увеличение на инфлацията само за второто полугодие с около 1,5% до 2%. Така че към началото на следващата година по никакъв начин тези 7,3% няма да компенсират нито старата инфлация, нито новата", заяви синдикалистът.

Димитров настоя всички пенсии да бъдат увеличени по равно.

КНСБ няма да отстъпи от позицията си, че по 10% отгоре трябва да получат и бюджетните заплати и да се увеличат обезщетенията за майчинство и безработица.

Минималната заплата, според Пламен Димитров, догодина трябва да стане 330 лева.

„Аз съм убеден, че и договарянето на минималните прагове, което върви в момента във всички браншове и дейности, ще докаже, че има мегдан, независимо от това, че много фирми са зле, има възможности за увеличение на минималната заплата, то е толкова ниска, няма икономическа стойност и не влияе негативно върху заетостта, както се опитват някои икономисти постоянно да внушават", добави той.

#Симеон Дянков #Варна #пенсии #инфлация #Бюджет 2013 #държавни служители #Министър на финансите #КНСБ #синдикати #Пламен Димитров #минимална работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"