Сирийската армия настъпва срещу бунтовниците в Алепо

Сирийската армия настъпва срещу бунтовниците в Алепо
Сирийски бунтовници на пост край Алепо, 12 август 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийската армия напредва в нов квартал на град Алепо, контролиран от бунтовниците, след като преди няколко дена тя пое контрола върху квартал Салахедин, съобщиха правозащитници.

„С подкрепата на танкове армията на сирийския режим нахлу в западната част на квартал Саиф ал Даула", съобщи сирийската Организация за наблюдение на човешките права.

„В момента има сблъсъци с бунтовниците, а също така райони на Салахедин са подложени на артилерийски обстрел", допълват активистите, цитирани от АФП и Фокус.

Ожесточените сблъсъци в Алепо избухнаха на 20 юли и съдбата на този северен мегаполис се определя от наблюдателите като решаваща за изхода на все по-бруталния конфликт в Сирия.

Междувременно сирийският представител в съвета на ООН по човешките права днес премина на страната на опозицията, тъй като по неговите думи на тази позиция вече няма възможност да направи нищо за благото на сирийския народ, предаде АФП.

„След като почувствах, че вече с нищо не мога да подпомогна своя народ, реших, че трябва да се оттегля", заяви Дани ал Баадж. Той е първият сирийски дипломат в Швейцария, напускащ режима на президента Башар Асад.

„Когато участвах в различни преговори, моята основна грижа бе да защитя страната си, но не и правителството", допълни той.

Баадж уточни, че е взел решението си преди доста време и е бил в контакт със сирийското опозиционно формирование „Демократичен форум", което се базира в Париж.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

#Башар Асад #президент на Сирия #Дераа #Дамаск #Алепо #Сирия #бунтовници #Арабска пролет #гражданска война #Башар ал Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »