Посланик Улусой: Учете турски! Борисов: Не му е работа да дава съвети

Посланик Улусой: Учете турски! Борисов: Не му е работа да дава съвети
A A+ A++ A

В деня, в който православната църква почита светите братя Кирил и Методий, турският посланик у нас Хасан Улусой призова българското правителство да въведе интензивно изучаване на турски език, включително и за българите, което щяло да гарантира още по-големи инвестиции у нас от комшиите.

Улусой е заедно с премиера Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев на откриването на специализиран завод за производството на каучукови, пластмасови и метални съединения за спирачните системи на световно известни автомобилни марки край Кърджали.

Думите на турския посланик никак не се харесаха на Борисов.

"Най-големият проблем, за който споделят инвеститорите, е липсата на квалификация и езиковата подготовка. В България всеки гражданин след българския език, е свободен да учи втори, трети и колкото желае езици. Не е моментът днес, при откриването на такъв завод да се влага негативен оттенък. Още повече не е работа на турския посланик да дава съвети за изучаването на втори езици и ще му потърся отговорност. Държавата се е произнесла много ясно по този въпрос", заяви премиерът.

Той изрази своето задоволство, че на мястото на голи поляни някога, сега има живот, който дава препитание на хората.

"Когато фактите говорят, можем да оставим другите. Когато има работа и високи доходи, не мислим за други глупости. Тук бяха поляни, сега има завод. Тук има хора, които още си спомнят Възродителния процес. Доколкото знам, средната работна заплата е 1500 лв., с 13-та и 14-та заплата. Все повече българи се връщат, защото в тези високотехнологични паркове трябва да работят и високо подготвени и трудолюбиви хора", каза Борисов.

Той допълни, че завод се строи и край Враца, който ще даде работа на 1000 души.

"Във Враца завода ще е на 75 000 кв. метра площ. Спомняте си инвестициите преди 15 години какво бяха. Парите изтичаха от България, сега всичко се прави тук. Интересът за инвестиции в България е огромен. 100 процента от това, което се произвежда, се изнася", коментира Борисов.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2019/05/11/poslanik-ulusoi-uchete-turski-borisov-ne-mu-e-rabota-da-dava-syveti.410007

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2019/05/11/poslanik-ulusoi-uchete-turski-borisov-ne-mu-e-rabota-da-dava-syveti.410007

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"