Несебър почва да празнува 1200-годишнината на името си

Несебър почва да празнува 1200-годишнината на името си
Несебър чества 1200-годишнината на името си. Снимка: Дарик Бургас
A A+ A++ A

От понеделник, 13 август 2012 г., в Старинен град Несебър започват приготовленията за честванията по случай „XII века с името Несебър".

Това съобщиха кметът на общината – Николай Димитров, началникът на отдел „Несебър – Световно наследство" – Златин Чаушев и представителите на Mediapro entertainment, които издадоха информация за това какво ще представлява светлинното шоу.

На 14 август, ден преди официалния празник, от 18:00 ч. в музей „Старинен Несебър" ще бъде открита изложбата на Виолета Станоева – „Концертино за Несебър". Малко по-късно, от 21:00 ч. на сцената на Амфитеатъра, концерт ще изнесе най-обичаната морска певица – Тони Димитрова и групата, която спечели последното издание на „Бургас и морето" – „Петте сезона".

В деня на празника, в 09:30 ч. пред крепостните стени ще се проведе тържествен ритуал за издигане на националния флаг. След това в 10:00 ч. на Морска гара ще бъде даден стартът на вече традиционния плувен маратон „Несебър 2012". Организаторите са се погрижили и за малчуганите, които в 18:30 ч. ще могат да се насладят на „Куклено вариететно шоу" в Южен парк.

Веднага след това от Южен парк ще потегли парад на мажоретни състави, който в 19:30 ч. ще изнесе спектакъл на площад „Месамбрия". Между 19:00 ч. и 21:00 ч. музей „Старинен Несебър" обявява свободен достъп за посетители, а деца доброволци ще разказват историята за това как кан Крум е завладял вековния град.

Същевременно гостите на града ще имат възможност да избират между три сцени, на които своите представления ще изнасят както местни певци, така и солистите от Националната опера и балет, солисти и балет на държавна опера Бургас и група АКАГА. В 22:45 идва кулминацията на вечерта, когато ще бъде прожектирано 3D mapping шоу с танцьори.

Така община Несебър ще даде началото на поредица от прожекции, които ще могат да се наблюдават по празници и ще запознават всеки един посетител с древната история на града. Шоуто ще бъде закрито със светлинен спектакъл от фойерверки.

#Несебър #Община Несебър #Николай Димитров #празник на града

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"