Йотова пресметна: Заплатата на млад учител - поне 2 хил. лв.!

Йотова пресметна: Заплатата на млад учител - поне 2 хил. лв.!
A A+ A++ A

Заплатата за един млад учител не трябва да бъде под 2000 лева, за да може тези хора да ги задържим в системата на образованието. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, попитана какво трябва да е адекватното възнаграждение на учителите, за да се чувстват значими.

Илияна Йотова участва в церемонията за връчването на наградите от 22-ия Национален конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители към КНСБ. Тя отбеляза, че сега младите хора завършват университета и започват да работят като учители, но докато си намерят по-добра и по-платена работа.
Строят шест училищни сгради в София, планират още четири

Конкурсът "Учител на годината" е един от най-престижните конкурси и годишни награди, които се получават в България, но имаме още какво да направим за учителите, каза вицепрезидентът. 

Йотова отбеляза, че не са важни само заплатите, а да се върне престижът на българския учител.

"Да се върне и общественото съзнание за важността на учителската професия, защото имаме толкова сериозни традиции от Възраждането насам, и българската нация се създаде и оцеля благодарение на просветата, на читалищата и на българското училище. Важно е и уважението на родителите, защото, за съжаление, като че във вкъщи се формира до голяма степен отрицателно отношение към учителите, а те в наши дни трябва да се справят, освен с познанието и с уроците, и с агресията в училище", каза вицепрезидентът, цитирана от БТА.

По думите й трябва да се върне самочувствието на българските учители, защото от тях в момента се иска много. Все по-трудно може да се задържи съзнанието на едно дете и да се прикове вниманието му в час, защото сега децата са доста информирани, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова добави, че по тази причина учителите трябва да притежават много качества - да имат лична харизма и да обичат професията си, защото това най-добре се усеща от децата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"