Като през 1979: В Иран превзеха посолство

Като през 1979: В Иран превзеха посолство
В началото на ноември демонстранти изгориха и американския флаг пред бившето посолство на страната в Техеран. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Като живо повторение на кризата с превзетото американско посолство през 1979 г. в Техеран, ирански студенти щурмуваха във вторник посолството на Великобритания по време на антибритански протест.

Демонстрантите се качили на портата на посолството, свалили британския флаг и го изгорили, предаде телевизия „Евронюз". На негово място издигнали иранско знаме.

Националната телевизия в Иран излъчи кадри, показващи как младежите хвърлят камъни по прозорците на посолството и ги чупят.

Студентите се сбили с полицейски части и скандирали „британското посолство трябва да бъде превзето" и „смърт за Англия." Един от демонстрантите размахвал портрет на кралица Елизабет II.

Тези действия идват след като Иран реши да ограничи връзките си с Великобритания, която от своя страна поиска да бъдат наложени допълнителните санкции срещу Иран.

Днешните събития напомнят заложническата криза в Иран от 1979 г, когато група мюсюлмански студенти и военни превзеха посолството на Съединените щати в Техеран в подкрепа на Иранската революция.

52 американски дипломати бяха държани като заложници за 444 дни, от 4 ноември 1979г. до 20 януари 1981г.

#студенти #Техеран #посолство #Евронюз #Иран #посолство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »