Президентът призова ЦИК: Да намалим броя на недействителните бюлетини

Президентът призова ЦИК: Да намалим броя на недействителните бюлетини
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев призова ЦИК да направи така, че да бъде намален високия брой на недействителните бюлетини. За това апелира той на втора поредна среща с ръководството на комисията във връзка с евровота.

"Искам да акцентирам още веднъж на високия брой на недействителните блютени, защото не само създават съмнение в изборния процес, но реално променят вота на българския избирател", коментира Румен Радев.

"Да намалим броя на недействителни бюлетини, особено такива, произвеждани в някои СИК, да стигнем едно средноевропейско ниво на нивото им", добави държавният глава.

Той обърна внимание и на сигурността и разяснителната кампания, както и на новия момент в тези избори - машинното гласуване и защитата на машинния вот, което е важно, защото благодарение на него няма как да бъде подменен вотът на хората.

Радев благодари за създадената до момента от ЦИК организация по подготовката на изборите и за въвеждането, успешно до момента, според него, машинно гласуване.

"Всички знаем, че честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в нашата страна, а това изисква защита на личните данни, гарантиране на изборните права на сънародниците зад граница, създаване на добра среда за наблюдателите и контрол, особено при броенето и оформянето на протоколите и обобщаването на резултатите", коментира на срещата президентът. 

"Новата задача е защитата на машинния вот - софтуерна, хардуерна и физическа, и разбира се, контролът и навременната реакция по сигнали", подчерта още Румен Радев.

"Надявам се тези избори наистина да бъдат показателни, прозрачни, честни и да покажем, разбира се, с вашата водеща роля, че нашето общество е зряло и сами уважаваме вота си", заяви президентът.

На евровота ще има 3000 машини, чието разположение в цялата страна е избрано на случаен принцип, обясни председателят на ЦИК Стефка Стоева. Те ще бъдат инсталирани и в големите градове, и в малки населени места и в най-отдалечените селища, обясни на президента шефката на комисията.

"Въпросът с тяхната сигурност е най-основният, който вълнува обществото", посочи още Стоева, като доплни, че на срещата с органите на реда, МВР, ДАНС и МС са получили уверението, че всички необходими мерки за охраната им и сигурността на вота ще бъдат взети. Днес е последният срок, в който машините за гласуване трябва да бъдат доставени в страната, каза още тя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »