Борислав Цеков: Борисов не може да бъде упрекван в предизборни цели заради папската визита

Борислав Цеков: Борисов не може да бъде упрекван в предизборни цели заради папската визита
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов и самите управляващи не може да бъдат упреквани в предизборни цели, срещайки се с папа Франциск, заяви пред БНР юристът д-р Борислав Цеков, който е и преподавател по църковно право.

Според него винаги, когато тече предизборна кампания и идват важни чуждестранни фактори - лидери, правителствени ръководители, това неизменно се вплита в предизборната картина.

По повод крехката преднина на БСП пред ГЕРБ в анкетите за предстоящите евроизбори Цеков отбеляза, че тази преднина е в рамките на статистическата грешка: „Но прави впечатление, че скандалът „Апартаментгейт“ отшумява, а разликата продължава да се крехка. Т.е., тя е резултат не от по-високо доверие в БСП, а на ерозия в електоралната база на ГЕРБ“.

„Отшумяването на тази най-тежка криза в историята на ГЕРБ, те не се сриват допълнително и това трябва да се тревожен сигнал за БСП. Дори при този мощен трус те не успяха да вземат преднина“, коментира Борислав Цеков в предаването „Хоризонт за вас“.

 „Официалната позиция и цялостното отношение, което показа Светият синод на Българската православна църква към посещението на папата, бе уместно, балансирано и при стриктно съблюдаване на православните канони и на установените от целия православен свят протокол на отношения с Католическата църква“, каза д-р Цеков.

И допълни, че полемиката около визитата на папа Франциск у нас беше очаквана, очаквана бе и екзалтацията в определени обществени и медийни среди. А вероятно тази екзалтация е довела до една повишена критичност.

Той отбеляза още, че отстрани са се чули оценки, че посрещането на папата от страна на българското духовенство „било хладно и едва ли не враждебно“. „Църквата не е неправителствена организация или някаква политическа институция, която може да влезе в преговори, да прави компромиси. Говорим за основни, фундаментални истини, канонични положения, които в църквата са установени хилядолетно и никога не са се променяли“, подчерта Борислав Цеков.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"