Цял технологичен мини град правят пред НДК

Цял технологичен мини град правят пред НДК
A A+ A++ A

Цял високотехнологичен мини град правят пред НДК по време на дигиталния фестивал Webit в София. На тазгодишното му издание ще могат да се видят летящи мотори, дронове и различни хуманоиди. Това каза основателят на проявата Пламен Русев. Очаква се събитието да бъде посетено от 15 000 гости от цял свят.

Webit се провежда за 11 поредна година като той ще събере представители на различни компании, включително и на гиганти от Силициевата долина. По думите на Русев, София ще побере 120 държави, което се случва за пръв път в историята на България. Фестивалът е и домакин на най-голямото състезание за стартъпи, за което се надпрерват над 4000 фирми. “Над 65% от стартиращите предприятия получават финансиране в следващите месеци след представянето си в НДК”, коментира Русев пред медии. 60 млн. евро е очакваният икономически ефект от събитието е, а 99% от хотелите в София са запълнени, сочат данни на booking.com. Неслучайно 27 държави се конкурират, за да са домакин на събитието - сред тях са градове като Тел Авив, Лондон, Париж и други. В един от дните ще се състои и Webit.X, на който ще присъстват 3000 български отличници. “Миналата година, с помощта на образователното министерство, направихме за пръв път нещо, непостигнато досега - ние събрахме най-умните и отлични деца, събрахме бъдещето на България и им дадохме възможност да разберат, че да си успешен и да учиш, не означава да зубриш”, коментира Русев.

Инициативата се осъществи само за 3 седмици, а след събитието голяма част от децата решиха, че искат да учат технологии или инженерство. “Най-важното е, че Webit може да вдъхнови учениците за развитие на способностите в сфери като изкуствен интелект и природни, интердисциплинарни науки”, заяви образователният министър Красимир Вълчев. Според него сега основното предизвикателство е именно намирането на вдъхновение, за което подобни инициативи помагат. На конференцията присъства и председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Очаква се в близките 5-7 години голяма част от професиите да изчезнат, а нуждата от дигитални и меки умения да се увеличи, смята той. “Тук идва и ролята на министъра, който прие възможността да даде шанс на децата да видят всичко това”, коментира Русев. Според него автономните автомобили ще премахнат необходимостта от шофьори, а адвокатите също са застрашени. Детските учителки обаче са в безопасност, защото те ще учат децата на човешко поведение, а не на това на робот.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"