Красимир Вълчев: МОН за втора година подкрепя активно организирането на Webit Festival в България

Красимир Вълчев: МОН за втора година подкрепя активно организирането на Webit Festival в България
A A+ A++ A

Министерството на образованието и науката /МОН/ за втора година подкрепя активно организирането на Webit Festival в България. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в сградата на МОН, където участва в представянето на предстоящия фестивал.

"Най-важното е, че Webit може да вдъхнови учениците за развитие на интересите и способностите за тези важни направления - изкуствения интелект, блокчейн, в природните науки, в биотехнологиите, биоинженерството", добави Красимир Вълчев.

Според него това са нещата, които ще бъдат в основата на мащабните трансформации, които предстоят. Той допълни, че образователните системи трябва подготвят децата, които ще бъдат на пазара на труда и ще се реализират през следващите 40-50 години. Той изтъкна, че е професионално задължение на МОН да бъдат подкрепяни добрите инициативи като тази.

Изпълнителният председател на Webit.Foundation д-р Пламен Русев обяви, че най-важната причина да организира подобно събитие е да се опита да промени бъдещето поне на едно дете. Той обаче е уверен, че бъдещето ще бъде променено на много деца. Русев припомни, че миналата година с помощта на МОН над 3 000 деца от цяла България са "видели бъдещето с очите си" и това посещение е променило вече съдбите на някои от тях.

Събитието Webit.X, което тази година се прави съвместно с МОН, ще започне на 14 май в 18.30 часа в зала 1 на НДК. "Зала 1 на НДК ще бъде пълна с най-умните деца и младежи на България", коментира Пламен Русев. Той съобщи, че на тазгодишния фестивал Webit ще бъдат показани няколко различни хуманоидни робота. В София ще бъде и т. нар. "емоционален робот", както и "робот-компаньон". Пристигат и летящи мотори и най-различни видове дронове. "Webit прави най-голямото състезание за стартиращи компании", допълни Русев. Очакванията са над 500 медии да бъдат акредитирани в София на световния форум Webit.Festival - 2019, който ще бъде на 14 и 15 май в НДК.

Председателят на Съвета на ректорите на висшите училища в България и ректор на МГУ "Св. Иван Рилски" проф. Любен Тотев заяви, че посещението на учениците на такова събитие като Webit Festival е първа крачка на бъдещите студенти. Според него това, което ще видят на фестивала, ще им даде насока за тяхното развитие и затова е похвално това, което Пламен Русев прави.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?