Рашидов: Театрите в Европа са в криза, само България ремонтира своите

Рашидов: Театрите в Европа са в криза, само България ремонтира своите
Вежди Рашидов разкри, че ще поиска увеличение на средствата за ресора си от бюджета за 2013 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички театри, опери и кина в Европа са в криза, само България ремонтира своите, обяви министърът на културата Вежди Рашидов при инспекцията на ремонта на Драматичния театър във Варна.

По думите на Вежди Рашидов България е усвоила 100% от европейските средства за култура, с които се финансира и ремонтът на варненския театър, предаде Дарик.

„За първи път у нас осем театъра се ремонтират изцяло за над 30 млн. лв, докато години назад за тях не са били полагани никакви усилия", констатира културният министър.

Вежди Рашидов разкри, че ще поиска увеличение на средствата за ресора си от бюджета за 2013 г.

„Не е тайна, че аз всяка година искам увеличение на бюджета, но хубавото на финансовите министри е, че те умеят да стискат кесията, да не са разточителни", коментира министърът.

Той не скри, че бюджетът за култура е малък, но обясни, че всички европейски театри, опери и кина са в криза.

„Само в България ние работим и ремонтираме, и то в най-тежката криза. Мога да покажа с пръст всичко, което съм направил", каза Вежди Рашидов и припомни, че 6 училища, неремонтирани от 60 години, са били обновени изцяло.

„Музеи нямахме, сега имаме. Ние се чудим защо са ни музеи. Ето, в момента има една колосална идея – вместо ние да ходим в Париж да гледаме Леонардо да Винчи, Рафаело и Рубенс, Лувърът да гостува у нас, докато нашата изложба 2014 г. е 3 месеца там", каза още министърът.

#Вежди Рашидов #Варна #Драматичен театър #театър #кино #опера #Лувър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"