Рашкови се канят да се върнат в Катуница, плашат държавата със Страсбург

Рашкови се канят да се върнат в Катуница, плашат държавата със Страсбург
Къщата на дъщерята Събка е много масивна и здрава и се налага по-голяма машина от багер да извърши бутането, обясни кметът на Катунца Красимир Юруков. Снимка: „Дарик"
A A+ A++ A

Фамилия Рашкови възнамерява да се върне в Катуница най-късно до година и половина, категорично заявиха Костадинка и Събка Рашкови - съпруга и дъщеря на Кирил Рашков - Цар Киро.

Костадинка Рашкова обясни, че според нея Цар Киро, на когото Върховният касационен съд намали с година присъдата за закани за убийство, ще бъде освободен предсрочно заради здравословното му състояние, предаде Дарик.

Фамилията смята да си построи нови къщи на мястото на съборените. В момента те живеят на улица „Славянска" в Пловдив.

Кметът на селото Красимир Юруков е категоричен, че Рашкови няма да се върнат никога в Катуница, където по думите му в момента „цари ред и спокойствие".

В края на миналата седмица започна събарянето на най-голямата къща на Кирил Рашков в Катуница - тази на дъщеря му Събка.

Досега с останалите имоти нямаше проблем, но къщата на Събка е много масивна и здрава и се налага по-голяма машина от багер да извърши бутането, обясни кметът на Катунца Красимир Юруков.

По думите му проблемът с Рашкови е завинаги решен и те няма да се върнат в селото.

„Животът в Катуница започна да тече по съвсем нормален начин. Хората ходят спокойни на работа, децата ходят спокойно на училище. Искам да благодаря на всички институции в България, от които зависи проблемът семейство Рашкови да го няма в Катуница. Точно на ул. „Ягодова" казах, че фамилията Рашкови нямат място в Катуница", коментира Красимир Юруков.

Костадинка и Събка Рашкови са категорични, че ще се върнат в Катуница. Те упрекват държавните институции за това, че са позволили къщите им да бъдат опожарени.

„Няма къде да ходим ние. Ние сме си жители оттам и там трябва да се връщаме - в Катуница. Тук живеем в едно малко, тясно помещение. Натиснаха само нас и не взеха под внимание техните нападения и нашите жалби толкова години. Защо позволиха да изгорят къщите ни? Ние категорично ще се върнем в Катуница - до година, година и половина просто ще се върнем. Ще се обърнем към Страсбург защо държавата позволи и защо позволява да не се връщаме в Катуница", заканват се съпругата и дъщерята на Цар Киро.

Освен това двете още веднъж категорично подчертаха, че тяхната фамилия няма вина за случилото се в селото и смъртта на двете момчета през септември 2011 г.

През октомври миналата година Регионалната дирекция за национален строителен контрол издаде девет заповеди за събаряне на незаконни имоти на Рашкови - жилищни сгради, постройки и огради.

Към момента Върховният касационен съд е потвърдил три от тях.

#Цар Киро #Кирил Рашков #Костадинка Рашкова #фамилия Рашкови #Катуница #Красимир Юруков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"