Жан-Клод Юнкер: На Острова отхвърлиха булката ЕС

Жан-Клод Юнкер: На Острова отхвърлиха булката ЕС
A A+ A++ A

Британският "Гардиън" публикува днес извадки от интервю на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред германския вестник "Ханделсблат" в навечерието на срещата на върха на ЕС в румънския град Сибиу. В типичния си оригинален стил Юнкер предупреждава, че европейците са загубили колективното си либидо един за друг, след което добавя, че във Великобритания булката - Европейският съюз - от самото начало е систематично охулвана, а после и отхвърлена.

Президентът на Еврокомисията, който предстои да напусне поста си през ноември, предлага и свой имагинерен анализ на състоянието на континента. Той смята, че изпълнителният орган на ЕС под неговото ръководство се е фокусирал върху "големите неща", придържайки се към "скромност в малките". "Направих така, че комисията вече да не се бърка във всяка дребна подробност от живота на гражданите", - казва той. - Аз съм както изненадан, така и разочарован, че никой не забеляза това."

Три седмици преди изборите за Европейски парламент, бившият премиер на Люксембург признава, че възходът на евроскептичните партии е зловещ знак за континента. "Ние не се обичаме", - отбеляза Юнкер. "Ние загубихме колективното си либидо. Пет или шест години след Втората световна война това либидо беше налице. И въпреки това днес трябва да е много по-лесно за европейците да се влюбват един в друг, отколкото през 1952 г.", коментира той. Спирайки се на сагата около британското излизане от ЕС, той посочва:

"Брекзит е особен случай. Ако настройваш една страна цели 40 години с посланието, че нейното място фактически не е в ЕС, то решението за напускане е логичен резултат. Булката беше систематично охулвана, а накрая и отхвърлена", каза Юнкер. Посочвайки безизходицата по въпроса за Брекзит в британския парламент, той изтъква, че е нечестно спрямо европейските граждани вината за всеки провал на европейската демокрация да се стоварва върху Брюксел.

"Европейската комисия действа по най-добрия начин. Но тя не може да разреши всеки проблем, не може да компенсира слабостите на националните правителства и демокрациите в Европа. Погледнете Обединеното кралство. Фактът, че опозицията и правителството там едва сега, три години след референдума за Брекзит, започнаха да разговарят, едва ли е знак за силата на британската демокрация", подчерта Юнкер.

"Гардиън" се спира подробно и на едно интересно социологическо проучване на Острова. Резултатите от него бяха оповестени току-що и са много показателни. То констатира, че британците вярват в ползите от имиграцията повече, отколкото всяка друга от големите европейски страни. Почти половината от тях са убедени, че имигрантите са нещо положително, или поне безвредно за страната.

Според социологическа 28 процента от британците са убедени, че ползите от имиграцията превишават негативите, докато в Германия този процент е 24, във Франция - 21, а в Дания - 19. Други 20 на сто смятат, че позитивите и негативите са горе-долу равни, докато 16 на сто не са сигурни кое е вярно. Тези констатации противоречат на създадената презумпция, че Великобритания е по-враждебно настроена спрямо имиграцията, отколкото своите европейски съседи. Мнозина смятат, че страховете от имиграцията бяха решаващият фактор, довел до вота за напускане на ЕС в референдума от 2016 г.

Социолозите отчитат и смекчаване на отношението към имиграцията след референдума, което донякъде може да е повлияно от перспективата за прекратяване на свободата на движение и от драматичния спад в нетната миграция към Обединеното кралство от страните от ЕС, която според последни данни е на най-ниско си равнище след 2009 г. Като цяло, само 37 на сто от британците виждат повече негативи, отколкото ползи, в имиграцията. Това е най-ниската цифра от всяка друга голяма европейска страна освен Полша. За сравнение, така смятат 50 на сто от италианците, 49 на сто от шведите, 42 на сто от французите и 40 на сто от германците.

Електронният британски вестник "Индипендънт" се спира на постъпилите първи резултати от вчерашните общински избори в страната и констатира, че избирателите, както личи, наказват както управляващата Консервативна партия на Тереза Мей, така и опозиционната Лейбъристка партия на Джереми Корбин заради неспособността им да решат навреме проблема с Брекзит. В изборите се оспорват над 8000 места за общински съветници. Предварителните прогнози сочат, че торите ще загубят стотици свои места в общините. Недобри са изгледите и за лейбъристите, от които би се очаквало много по-силно представяне на този етап от избирателния процес. Много повече места от досегашните печелят либералните демократи, които са единствената проевропейска от основните партии и се обявяват за оставане в ЕС. Като най-печеливши обаче се очертават Зелените, които вървят към исторически най-добро представяне, посочва вестникът.

Въпреки усилията на консерваторите да акцентират в кампанията си върху конкретни местни проблеми, очевидно е, че резултатите от вчерашния вот са изцяло свързани с отношението към Брекзит, подчертава "Индипендънт" и посочва добрите резултати на всички проевропейски партии и независими кандидати за общините.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"