Думите на баварския премиер тежат в пъти повече от глупостите на БСП

Думите на баварския премиер тежат в пъти повече от глупостите на БСП
A A+ A++ A

Благодаря за добрите думи за България. Българският народ с много усилия постига всичко това, за което говори премиерът на Бавария, която е икономическия мотор на Германия. Неговите думи са с много по-голяма тежест от предизборните агитации на разни партии тук в България. Вчера чух, че съм щял да извадя България от ЕС. Не разбирам докъде може да стигне глупоста им. И вчера казах във Варшава, че трябва да бъдем единни и можем да бъдем само благодарни на ЕС, защото ни изведоха от мракобесните години на комунизма. Нашата партия се казва Граждани за европейски развитие и това казва всичко. Категорично няма да тръгна по пътя на колегата Виктор Орбан, който ми е приятел. Аз гласувах за замразяването на партията му в ЕНП. Въпреки това, Германия ще строи завод за автомобили в Унгария. Мога да кажа, че България е едно прекрасно място за инвестиции.

Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Свободна държава Бавария - Маркус Зьодер.

"Охраняваме перфектно външната граница на ЕС. Със сигурност сме на първо място по осъдени каналджии. Не сме допуснали мигрантски вълни. Казах на колегата Зьодер, че в момента имаме проблем на границата с Гърция, тоест имаме проблем с Шенгенското пространство. В момента се пазим от Шенгенското пространство. "Фронтекс" има голяма и важна роля, но те трябва да пишат доклади за това кой и как се справя с охраната на границите. Ангажиментът на държавите трябва да бъде много ясен. Разбира се "Фронтекс" винаги са добре дошли, но се опасявам да не се похарчат пак едни милиарди ненужни. Казах на колегата Зьодер, да си направят ревизия на парите, които са дали за охрана на границите, и колко мигранти са преминали. Тогава ще стане ясно, че България заслужава много повече. Българският народ е инвестирал много и продължава да прави всичко за бъдещето на единна Европа. При нас няма мигрантски проблем. Инвестираме непрекъснато в охрана на границата. Всички, които са посетили границата ни с Турция, са заявявали, че се справяме отлично", каза още Бойко Борисов.

"Шенген не е панацея. България е изпълнила всички критерии за членство, но има егоизъм от една страна. Ние охраняваме границата перфектно. И канцлерът Ангела Меркел каза, че по въздух и вода сме напълно готови за Шенген. Колегата Зьодер също беше против, но сега виждате, че е променил мнението си. Това е защото направихме много през последните години и работим непрестанно. Имаме отлични финансови показатели - най-малък външен дълг, фискалният резерв расте, почти няма безработица, БВП расте. Отличници сме в Европа и сме чудесно място за инвестиции", добави премиерът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"