Сърбия и Косово са готови да възобновят диалога помежду си

Сърбия и Косово са готови да възобновят диалога помежду си
A A+ A++ A

Сърбия и Косово имат готовност да възобновят диалога помежду си. Това стана ясно след проведената снощи в Берлин среща на страните от Западните Балкани, поканени от германския канцлер и френския президент. Белград и Прищина искат с посредничеството на Европейския съюз да водят конструктивни разговори за постигане на решения. Подобни заявления в миналото не са давали резултат.

Германия и Франция направиха нов опит в търсенето на изход от зациклилия конфликт между Сърбия и Косово. Въпросът за стабилността на Балканите е въпрос и на европейската стабилност, подчертават канцлерът Меркел и президентът Макрон. Участниците във форума изтъкнаха значението на едно обвързващо споразумение между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията по между им. То не само ще има принос за успокояване на региона, но е и решаващо за пътя им към Европейския съюз.

Меркел и Макрон изтъкнаха позитивния пример на Македония, която наскоро намери решение на конфликта с Гърция за името. Преди срещата в канцлерството, на която участваха държавните и правителствените ръководители на осем страни заедно с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Фредерика Могерини, сръбският президент заяви в Берлин, че е необходим компромис в конфликта с Косово

Пред германския "Франкфуртер алгемайнецайтунг" Вучич подчертава значението на европейското членство за Сърбия. Там е цитиран да казва, че страната му не би била най-бедната в общността, защото заплатите и пенсиите са по-високи от България, а както и инвестиционният климат е по-добър. Президентът на Косово Тачи отхвърли пък плана за размяна на територии със Сърбия. Той обаче изрази одобрение за "корекция на границите" с включване на преобладаващите с албанско население сръбски общини.

За Германия срещата в Берлин имаше за цел да погребе окончателно идеите за етническо дефиниране на Балканите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »