€850 млрд. репарации ще иска Полша от Германия

€850 млрд. репарации ще иска Полша от Германия
Pixabay
A A+ A++ A

Германия може би дължи на Полша над $850 млрд. репарации за нанесени щети през Втората световна война и нацистката окупация, заяви влиятелен депутат от управляващата партия в Полша пред Ройтерс, предаде БНР.

Около 6 милиона поляци, включително 3 милиона полски евреи са били убити през войната, а Варшава бе срината до земята след въстанието през 1944 г., в което 200 000 цивилни загинаха.

Германия, която е един от най-големите търговски партньори на Полша, с която са и членки на ЕС и НАТО, твърди, че финансовите претенции, свързани с Втората световна война, са разрешени.

Управляващата дясна партия „Право и справедливост“ (ПиС) обаче съживи призивите за компенсации, след като дойде на власт в края на 2015 г.

ПиС все още не е поискала официално репарациите, но непреклонната ѝ позиция вече влоши отношенията.

„Полша не само загуби милиони свои граждани, но и бе опустошена по необичайно брутален начин“, заяви Аркадиуш Муларчик, който оглавява парламентарната комисия по репарациите. „Много жертви са живи и чувстват дълбоката несправедливост“.

Думите му идват месец преди изборите за Европейски парламент, на които се очаква добро представяне на популистки и националистически партии. В Полша, където по-късно тази година ще има парламентарни избори, ПиС има убедителна преднина пред останалите политически сили, сочат проучвания.

Муларчик каза, че сумата на репарациите може да бъде над 10 пъти по-голяма от 100-те милиарда евро от еврофондове, получени от Полша след присъединяването на страната към ЕС през 2004 г. Той посочи, че оглавяваната от него комисия се надява да завърши доклада за репарациите до 1 септември, когато се навършват 80 години от инвазията на Хитлер в Полша.

По-рано този месец гръцкият парламент гласува решение да се искат от Германия военни репарации. Парламентарна комисия ги изчисли миналата година на 270 млрд. евро.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »