Лондон закри Олимпийските игри с уникален спектакъл

Лондон закри Олимпийските игри с уникален спектакъл
Олимпийският огън угасна под птицата феникс като символ на неугасващия олимпийски дух. Снимка: Ройтерс
A A+ A++ A

С уникален спектакъл домакинът Великобритания закри Тридесетите олимпийски игри в Лондон.

В невероятно пищната церемония участие взеха над 4000 души, а шоуто беше достоен завършек на 17-те дни, в които повече от 10000 спортисти от 204 държави излъчиха носителите на 302 златни медала в 39 дисциплини.

Шоуто на олимпийския стадион в Лондон беше озаглавено „Симфония от британската музика" с режисьор Ким Гевин.

„Оейзис", „Спайс Гърлс", авторите на олимпийския химн „Мюз", „Дъ ху", „Пет шоп бойс", Ани Ленъкс, Фетбой Слим, легендарните „Пинк Флойд", „Куин", „Бийтълс", Джордж Майкъл, цитати от английската литература, най-големите британски модни дизайнери и топ модели, както и много други представители на Острова се качиха на сцената, за да представят най-доброто от Великобритания пред публиката от 80 000 души, предаде БГНЕС.

Културата беше представена не само от изпълнители, но и от британски символи. Певицата Джеси Джей изпълни песента си, докато обикаляше стадиона в компанията на три Ролс Ройса.

И все пак неписаното мото на церемонията, в която взеха участие над 3500 доброволци, изглежда беше „Толерантност и свобода".

Закриването започна много емоционално в типичен брит-поп стил. Старт на събитието беше дадено с отброяването на легендарния часовник Биг Бен.

Кралското семейство беше представено от принц Хари, както и от съпругата на принц Уилям, Катрин.

Основната цел на церемонията беше да покаже лицето и културата на Великобритания, както и поглед върху живота на Острова като цяло.

Започна се с музикалната група Мadness, последвани от „Пет Шоп Бойс", а накрая One Direction затвориха цикъла на поколенията в британската музика.

Интересни и атрактивни бяха автомобилите с цитати от британската литературата, които обикаляха стадиона.

В преливащите се изпълнения последва групата „Стомп", които с ефектно изпълнение с капаци от кофи и варели изпълниха сцената, цялата облепена с цитати от английски литературни произведения. Те представиха уличната част на Лондон.

Последва акробатика със „Спелбънд", а по средата на изпълнението с лондонско такси на сцената се появи фронтменът на легендарната група „Кинкс" Рей Дейвис, който изпълни песента си от 1960 г. „Waterloo Sunset". През цялата вечер музиката се изпълняваше и от Британския симфоничен оркестър.

След чувственото изпълнение последва парадът на спортистите от всичките 204 страни, които участваха на Олимпиадата, а българският знаменосец този път бе носителката на сребърен олимпийски медал Станка Златева.

Публиката избухна при излизането на спортистите, а след като всички атлети вече бяха на огромната сцена шоуто продължи по много ефектен начин.

Артисти показаха различно и атрактивно спортните дисциплини, които са се играли на Олимпиадата, които се допълваха от автентични кадри от изминалите 16 дена в Лондон.

Непосредствено след това президентът на МОК Жак Рох награди победителите в маратонското бягане, където олимпийски шампион е Стивън Кипротич, който донесе първия медал за Уганда след 40-годишно очакване. Това бяха и единствените спортисти, които бяха наградени на церемонията.

По средата на закриването на 30-ите олимпийски игри логично се чу и композиция на „Бийтълс", на която бяха наградени представители на доброволците, помагали за организацията на игрите.

Последва компилация между „Бохемска рапсодия" на „Куин" и ремикс на песента на Джон Ленън Imagine в изпълнение на хор и кадри с изпълнение на самия певец, които съпругата на вокала на легендарната четворка Йоко Оно сама е монтирала, като през цялото време на сцената беше ликът на Джон Ленън, сътворен от хора, държащи в ръце плоскости.

Последва изпълнение на Джордж Майкъл, който изпълни култовата си песен Freedom и взриви целия стадион.

Организаторите не подминаха и британската мода, като под звуците на Дейвид Бауи на сцената се появиха някои от най-големите имена на висшата мода като Наоми Кембъл и Кейт Мос с облекла на известни британски дизайнери.

Щеше да бъде странно, ако след това на сцената не се беше появила и ексцентричната Ани Ленъкс.

Последва „Монти Пайтън" и изпълнение на Ерик Айдъл, който разсмя всички с комичната си изява, след което на сцената се качиха „Куин" със специалното участие на Джеси Джей.

След това дойде ред на свалянето на олимпийското знаме и предаването му на следващия домакин на игрите - Бразилия.

Кметът на Лондон Борис Джонсън предаде знамето на Жак Рох, който от своя страна го даде на кмета на Рио де Жанейро Едуардо Паес, като по традиция всеки един от тях развя знамето четири пъти.

Последваха осемте минути на града домакин в следващите игри. За миг Лондон се превърна в карнавал, а един от символите на бразилската съвременна музика Мария Монте допълни изпълнението.

По този колоритен и много космополитен начин домакините закриха Олимпиадата в Лондон. Следват игрите в Рио де Жанейро, които са през 2016 г.

#Лондон 2012 #Олимпиада #Олимпиадата в Лондон #Рио 2016 #Жак Рох

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лондон 2012
Последно от Лондон 2012

Всички новини от Лондон 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"