Путин: Пхенян се нуждае от гаранции за сигурността си

Путин: Пхенян се нуждае от гаранции за сигурността си
A A+ A++ A

"Северна Корея трябва да се ползва с гаранции за сигурността и суверенитета си от страна на международната общност в замяна на денуклеаризацията", заяви руският президент Владимир Путин, пише Франс прес, цитирана от БТА."Северна Корея се нуждае от гаранции за сигурността и суверенитета си", каза Путин пред журналисти след първата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, която се проведе във Владивосток и продължи пет часа. Той изтъкна необходимостта да се направят първите стъпки към повишаване на доверието.

Кризата около ядрената програма на Пхенян ще се реши при зачитане на международното право, а не на правото на по-силния, каза руският президент, отбелязвайки, че за тази цел заинтересованите страни са длъжни да уважават взаимно интересите си и да се откажат от юмручното право в международните работи. 

"Най-важното е да се възстанови (и ние днес говорихме за това в хода на преговорите) силата на международното право, да се върнем към положението, когато международното, а не юмручното право определя ситуацията в света. Ако го постигнем, това ще е първата, най-важната крачка по пътя към решаването на подобни сложни ситуации като тази на Корейския полуостров, подчерта Путин.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"